EU sa nej till att stoppa Marockos fiskeavtal

1:21 min

Sveriges försök att stoppa EU:s omstridda fiskeavtal med Marocko ser ut att misslyckas. När EU-ländernas ambassadörer träffades i Bryssel i dag på förmiddagen fattades ett land för att det skulle bli möjligt att blockera förhandlingarna om ett nytt avtal.

– Det är ytterst nära några röster till så kommer det att bli en blockerande minoritet, säger Eskil Erlandsson, landsbygdsminister.

Anser du att det fortfarande kan bli då?

– Det är bara en förberedande omröstning som har skett just nu och den verkliga omröstningen kommer att ske på måndag.

På måndag träffas alltså EU:s fiskeministrar för att avgöra om EU även i fortsättningen ska låta Marocko sälja fiskerättigheter utanför det av Marocko ockuperade Västsahara till EU-länder.

Debatten om avtalet har blivit extra het efter det att EU-länderna i samband med händelserna i Nordafrika fått kritik för att samarbeta med diktataturer.

För att kunna blockera ett nytt avtal måste tillräckligt många EU-länder rösta nej eller avstå från att rösta. När EU-ländernas ambassadörer i dag träffades i Bryssel röstade Sverige och Danmark nej medan Storbritannien, Tyskland och Finland valde att avstå.

För att avtalet ska blockeras krävs stöd från ytterligare ett någorlunda stort land. Sverige hoppas enligt vad Ekot erfar på Österrike eller Nederländerna.

Om det blir nej till ett avtal tänker Sveriges landsbygdsminister Eskil Erlandsson lägga fram en särskild deklaration där Sverige protesterar mot fiskeavtalet för att det bryter mot folkrätten.

Herman Melzer

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista