Ingen "doktor" längre. Foto: Oliver Lang/Scanpix.
Tyskland

Fuskanklagad minister avsäger sig doktorstitel

Ska förklara sig inom två veckor
1:24 min

Tysklands försvarsminister, Karl Theodor zu Guttenberg, är i blåsväder. Han anklagas för att ha plagierat delar av sin doktorsavhandling och har nu tillfälligt avsagt sig sin doktorstitel.

Flera tyska tidningar har publicerat utdrag ur Karl Theodor zu Guttenbergs avhandling och exakt likalydande passager ur andra författares artiklar.

I väntan på en utredning avsade sig försvarsministern i dag sin doktorstitel, men betonade alltså att det bara var tillfälligt.

I Tyskland används akademiska titlar betydligt flitigare än i Sverige och försvarsministern avsäger sig nu rätten att kalla sig "doktor" till dess att universitetet där han avlade sin examen kommer med sitt utslag.

Från försvarsministerns hemsida är titeln redan försvunnen.

Universitetet i Bayreuth har gett honom två veckor på sig att förklara varför avhandlingen i långa passager är en kopia av andras verk utan att några källor citeras.

Tyska tidningar har publicerat ett dussin sådana urklipp, och bloggare säger sig ha hittat 75 ställen.

Försvarsministern själv tillbakavisade anklagelserna med all kraft i dag.

”Min doktorsavhandling är inget plagiat”, sa försvarsministern.

Den högadlige Karl Theodor zu Guttenberg har upprepade gånger utnämnts till Tysklands mest populära politiker och han har utmålats som förbundskansler Angela Merkels efterträdare.

Nu kräver oppositionen att han avgår om han förlorar sin doktorstitel för gott. En sådan skamfläck gör det omöjligt att vara minister, sa en högt uppsatt socialdemokrat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".