Barn skadas av uppeldad plast

Plastpåsar som bränsle är ett nytt och växande miljöproblem i östra Europa. Miljöorganisationer varnar för konsekvenserna.

I takt med att priset på energi stiger tvingas fattiga människor elda med plastförpackningar och liknande. De dioxiner som bildas är svårnedbrytbara och dioxinhalterna ökar i blodet hos barnen i östeuropa.

Det är en nyhet för hälso- och miljöministrarna som deltar i FN-konferensen i Budapest, säger Sascha Gabizon, internationell sekreterare i Eco-Forum som är ett nätverk för frivilligorganisationer i Europa.

Barn skadas
Plast brinner bra och det används framförallt för att tända eld i dåliga spisar och värmekaminer som ryker in och ger förorenad luft inomhus. När plastpåsar brinner bildas dioxin som ansamlas i fettväven och blodet.

Dioxin är giftigt och kan störa utvecklingen av hjärnan hos barn. Det har visats sig i vissa studier att barn vars mammor haft höga halter får en försenad utvecklling och inlärningssvårigheter.

Används i många länder
I östeuropa var plastpåsar ovanligt före murens fall, samtidigt var landsbygden bättre försörjd med bränsle säger Sascha Gabizon.

Men nu finns plastförpackningar överallt. ECO-forums medlemsorganisationer har konstaterat att plast som bränsle används i många länder i östra Europa, till exempel Rumänien, Bulgarien och Armenien.

– Det första vi måste göra är att öka medvetenheten om problemet, säger Sascha Gabizon och sedan måste regeringarna förmå plasttillverkarna att övergå till miljövänligare förpackningar.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista