Svår balansgång för Iraks nya regering

Iraks premiärminister lovade på fredagen att krossa alla motståndsgrupper efter torsdagens massiva och samordnade attacker. Men den nya regeringen har en svår balansgång att gå.

Omkring hundra människor dödades i torsdagens väl samordnade attacker. Det betyder att motståndsrebellerna har organiserat sig bättre än man tidigare har trott.

Företrädare för den irakiska regeringen säger nu att den kommer att kunna krossa upproret. Men frågan är hur det ska gå till.

En tanke som har diskuterats är att införa undantagstillstånd. Utöver vad som redan nu är i kraft. Redan nu patrulleras gatorna med tunga arméförband.

Svårt införa utegångsförbud
Utegångsförbud kan naturligtvis införas men det är inte säkert att det får någon betydelse för härdade rebeller.

Undantagstillstånd är också politiskt lite besvärligt för regeringen, även om säkert en majoritet av befolkningen stödjer det.

Undantagslagar innebär att man upphäver olika demokratiska rättigheter. För en regering som ser sig som den första demokratisk regeringen på årtionden i Irak är det inte helt okontroversiellt att börja med en sådan åtgärd.

Väntad våldsvåg
Att våldsvågen skulle trappas upp inför maktöverlämnandet har alla väntat sig. Det viktiga att se nu är om torsdagens attacker var allt eller om rebellerna har kapacitet till ytterligare stora aktioner.

I princip alla bedömare i Irak är övertygade om att det kommer mer. Men det stoppar inte maktöverlämnandet till den irakiska regeringen.

Det är allt för viktigt politiskt. Dessutom betyder datumet den 30 juni ganska lite just när det gäller upprätthållandet av ordningen.

Även efter 1 juli är det USA som har det övergripande ansvaret för säkerhetsläget.

För den nya regeringen är det dock viktigt att visa att dem verkligen har tagit över.

Om till exempel ett undantagstillstånd ska genomföras med amerikanska trupper blir det svårt att förklara för det irakiska folket att det har skett någon förändring. Det spelar rebellerna i händerna.

Sten Sjöström, Bagdad
Sten.sjöström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista