Många döda efter krock med tankbil

I sydöstra Iran har en busskatastrof inträffat med flera bussar och två tankbilar inblandade. Dödssiffrorna varierar kraftigt. Från 90 döda ända upp till 200 och med många skadade.

Uppgifter finns om att männen räddades först ur de brinnande bussarna medan kvinnor och barn fick stå tillbaka.

Bromsarna tog inte, eller så körde föraren för fort och tappade kontrollen. Tankbilen rammade en polispostering där ytterligare en tankbil och sex bussar med passagerare och flera lastbilar, varv två lastade med tjära, väntade.

Det här ledde till att ett rent eldhav uppstod vid den påföljande explosionen, enligt uppgifter från den iranska Röda Halvmånen.

Minst nittio döda
Nittio döda har dragits ut ur de utbrända vraken. Enligt de senaste uppgifterna har 114 skadade förts till sjukhus efter den katastrofala olyckan, som inträffade vid 8-tiden på torsdagskvällen, svensk tid.

Eldinfernot blev så kraftigt att många kroppar har bränts till oigenkännlighet. Det kan också vara förklaringen till att uppgifterna om antalet omkomna varierar mycket. Enligt den statliga tv:n kan upp till två hundra ha dödats. Flertalet av dem är kvinnor och barn.

Olyckan inträffade i Nosratabad, inte långt från Bam, staden som drabbades av en kraftig jordbävning i slutet av förra året där mer än tjugo tusen människor dödades.

Det här är en av smuggelvägarna för narkotika från Afghanistan och Pakistan västerut till Europa. Därför polisen har upprättat många vägkontroller just där.

Flest olyckor i världen
Iran är det land i världen som är värst drabbat av trafikolyckor i förhållande till befolkningen.

Under det gångna året dog över 25 000 personer i trafiken. Fyrtio procent av alla dödsfall i landet beror på trafikolyckor.

Det beror på att många bilar och bussar är i dåligt skick, likaså vägarna, men också på att förarna tar stora risker och kör farligt.

Christina Gustafsson, Jerusalem
christina.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".