Hög säkerhet inför Bushs Irlandsbesök

USA:s president George Bush kommer på fredagskvällen till EU:s ordförandeland Irland för ett toppmöte på lördagen mellan EU och USA.

Det är ett kontroversiellt besök. Stora demonstrationer mot den amerikanske presidenten väntas.

I västra Irland, där mötet skall äga rum på ett slottshotell, väntar det största säkerhetspådraget i Irlands historia.

På fredagseftermiddagen stängdes vägarna in mot Shannonflygplatsen och Dromoland Castle, det lyxhotell där Bush skall bo och möta EU:s ledande män och kvinnor.

Säkerhetspådrag utan motstycke
Säkerhetspådraget saknar motstycke i Irlands historia. Flygplatsen och slottshotellet har ringats in av fyra tusen poliser och två tusen soldater.

Armén har kört hit pansarfordon och i vattnet utanför flygplatsen ligger militärfartyg. Stora områden av landsbygden runtomkring har finkammats inför Bushs ankomst och armén sägs ha beredskap och utrustning för en terrorattack med kemiska eller biologiska medel.

George Bush kommer inte bara att skyddas mot eventuella terrorattacker. Polis och soldater kommer också att hålla de demonstranter som väntas hit på avstånd från honom.

Demonstranter stoppas
Demonstranter kommer att tåga både mot flygplatsen och mot slottet, men de kommer att stoppas ett par kilometer bort.

George Bush är en kontroversiell gäst här, men Irland har starka historiska och ekonomiska band  till USA. 

Fyrtio miljoner amerikaner har irländskt påbrå och amerikanska investeringar har varit en starkt bidragande faktor i det irländska ekonomiska uppsvinget. 

Amerikanska investeringar
Premiärminister Bertie Ahern påpekade inför mötet de amerikanska investeringarna bara förra året uppgick till motsvarande 35 miljarder kronor.

Bland många av dem som kommer att marschera under parollen ”Stoppa Bush” under helgen finns en vilja att markera att det inte är USA protesterna gäller utan George Bush, hans politik och Irakkriget.

Agneta Ramberg, County Clare, västra Irland
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".