Lång väntan på EM-biljetter

Redan vid midnatt, natten mot fredagen, ställde sig de första i biljettkön utanför Algarvestadion i södra Portugal för att vara säkra på att få se kvartsfinalen mellan Sverige och Holland.

På eftermiddagen började biljetterna att sina. Då började Sebastian Wiklander att bli lite orolig men han och hans kompisar fick de biljetter de ville ha.

– Vi han på håret. Vi löste det med tio sekunders marginal efter att ha tagit ut pengar på en bankomat, säger han.

Bara dyra biljetter kvar
På fredagseftermiddagen hade Svenska Fotbollförbundet bara de allra dyraste biljetterna kvar. De kostade 142 euro, en bit över 1300 kronor.

Det tyckte Göran Tolf inte att det var värt.

– Nej, det tycker jag inte. Min dotter är av en annan åsikt. Men det är precis lika bra att se matchen på teve.

Lång kö
För att ha chans att få billigare biljetter var man tvungen att konkurrera med andra nationaliteter och ställa sig i Europeiska fotbollsförbundet Uefas flera timmar långa kö i den mer än 30-gradiga värmen.

Svenska Fotbollsförbundets försäljning riktar sig bara till svenskar och många som bara hade tänkt att se gruppspelet har förlängt sina semestrar härnere och bokat om flygbiljetter.

Använde inte hela kvoten
Fotbollsförbundets biljettchef Lena Danielsen har försökt att få fler billiga biljetter men det har inte gått av säkerhetsskäl. Svenska och holländska supportrar skulle hamna för nära varandra.

Men Sverige har inte heller utnyttjat hela den kvot av biljetterna som varje spelande land har rätt till i förväg.

Det var inget misstag anser Lena Danielsen:

– Vi tog inte hela kvoten för att vi inte hade förhandsintresse från så många.

Johan Prane, Algarve
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista