Bärplockare utnyttjas på europeiska restauranger

2:22 min

Vietnamesiska bärplockare som inte fick någon lön i somras är fortfarande kvar i Europa för att arbeta ihop till sina skulder. Många av dem har nu blivit lurade på nytt. Rekryterare har tagit betalt för att hämta före detta bärplockare i Sverige och lova dem jobb hos oseriösa arbetsgivare.

Ha tvingades jobba gratis på en restaurang i Warszawa.

– En dag kom det okända vietnamesiska personer och hämtade oss i bil. De hade hört talas om oss och visste att vi hade hamnat i en svår situation och inte hade något jobb.

– De hämtade mig och åtta personer till och körde oss till Warszawa i Polen.

Has grupp var inte den första som hämtades i Särna i norra Dalarna. Vid tre tillfällen hämtade rekryterare före detta bärplockare, sammanlagt hämtade man 30 personer.

Varje person fick betala 1 000 dollar, alltså ungefär 6 500 kronor. Pengarna skulle betalas i förskott på rekryterarnas konton, berättar Ha.

Det var Has släktingar i Vietnam som tvingades betala avgiften för att Ha skulle få komma till Polen och få ett jobb.

Men släktingarna hade bara råd att betala hälften av pengarna, så när hon kommer till restaurangen är hon redan skyldig pengar.

Pengarna hon är skyldig, 500 dollar, drygt 3 000 kronor är lika mycket som hennes månadslön. Så första månaden jobbade hon gratis.

– De utnyttjade mig. Lönen var låg och arbetsdagarna långa. Vi jobbade femton timmar per dag, sju dagar i veckan.

Ha beskriver ett system där rekryterare av billig arbetskraft åker runt och hämtar och levererar människor till arbetsgivare i hela Europa.

Arbetsgivarna i sin tur, som till exempel restaurangägaren i Warszawa, får inte anställa personal på egen hand, utan måste betala en avgift till rekryterarna för att de förser dem med billig arbetskraft.

– Arbetsgivaren var hård mot oss och förbjöd oss att gå ut. Vi skulle bara vara inomhus på restaurangen, berättar Ha.

Efter tre månaders arbete orkade Ha inte längre.

Hon slutade på restaurangen, och nu är hon tillbaka i Sverige för att försöka hitta ett nytt jobb så hon kan betala tillbaka skulden därhemma.

Den här sortens brottslighet är svår att komma åt, och risken att åka fast är minimal, berättar Stefan Pettersson på Rikskriminalens kriminalunderrättelsetjänst.

– Om jag vore brottsling så skulle jag också välja den här brottstypen. Den är ju fantastisk jämfört med andra genom att själva varan vi pratar om, som vi hanterar, det är ju en levande person som rent fysiskt lyckas gå framåt själv av egen kraft över gränser, säger han.

Det är mycket ovanligt att någon döms för den här typen av människohandel, där någon som det står i lagen "vilseleder, rekryterar och transporterar människor och utnyttjar deras utsatta belägenhet."

De som drabbas vågar inte vända sig till polisen, och ofta vet de ens inte om att de utsatts för ett brott.

– Man vet alltså inte om att man faktiskt är ett brottsoffer och borde vända sig till polisen. Man känner inte till att det är ett brott det här, säger Stefan Pettersson på Rikskriminalens kriminalunderrättelsetjänst.