Låga förväntningar när största ekonomierna möts

1:26 min

I kväll börjar G20-mötet i Paris, där finansministrar och centralbankschefer från världens 20 största ekonomier samlas. Sverige kvalar inte in på topp 20-listan. Men vice riksbankschef Lars Nyberg tycker att vi klarar oss bra i jämförelse.

– Vi står oss bra i jämförelse med de flesta länder, både i Europa där Tyskland växer starkt, och i USA, som faktiskt också växer ganska bra under den här perioden som vi ser framför oss, säger Lars Nyberg.

– Utvecklingsländerna växer snabbare, men vi ligger någonstans där mittemellan, säger han.

Just nu börjar Frankrikes ordförandeskap för G20-gruppen på allvar. Högt upp på agendan för kvällens möte står obalanser i världsekonomin, skakiga valutakurser och höga råvarupriser.

Robert Bergqvist, chefekonom på banken SEB, har dessvärre inte alltför höga förhoppningar kring vad mötet kommer att resultera i.

– Man ska se det som ett arbetsmöte. Det är frågor som är väldigt stora och jag tror att man måste sitta ner och diskutera ramverk, policylinjer, alltså de stora dragen.

Vad kan man rent konkret få ut av det här mötet?

– Jag tror att man dels kommer att få se en analys av det ekonomiska läget, vilka risker man ser i världsekonomin, hur man ser på råvarupriser och energipriser, behovet av samarbete inom den ekonomiska politiken. Sedan kanske det blir några första tankar om hur man ska samarbeta kring internationella kapitalflöden, valutareserver, valutakurser, och så vidare, säger Robert Bergqvist, chefekonom på banken SEB.

Petra Bergman

Ekot

Bonnie Halling

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista