Stökig midsommarhelg: Ung man dödad

Under midsommarfirandet igår kväll inträffade flera allvarliga brott, bland annat svåra knivskärningar och i Kumla misshandlades en ung man till döds.

Det var vid ett bråk mellan olika ungdomsgäng inne i samhället, som en 17-årig yngling misshandlades till döds. Slagsmålet började på Järnvägsgatan sent på kvällen och flera ungdomar deltog i bråket. Fem ungdomar greps och just nu utreds hur misshandeln gick till. Flera personer har fått allvarliga skador efter att ha blivit knivskurna under midsommaraftonen.

Flera knivbråk
På campingplatsen i Köpingsvik på Öland har en ung man förts till sjukhus med allvarliga skärskador i halsen.

I Linköping knivskars en man och en kvinna vid ett bråk i en lägenhet och utanför Mellerud knivskars en person i huvudet strax efter midnatt. Enligt polisen i Västra Götaland ville den knivskurne varken prata med polisen eller följa med ambulanspersonalen till sjukhus.

I Brandbergen söder om Stockholm sköts en man tidigt i morse, det är oklart hur allvarligt skadad han är. Polisen söker efter två män som sågs springa från platsen.

Vid havsbadet i Piteå skadades en man i halsen när en annan man försökte strypa honom. Polisen har gripit gärningsmannen.

Överlag började midsommarfirandet lugnt på dom flesta festplatserna runt om i landet i går men sent på kvällen blev många berusade och det blev bråkigt med många slagsmål bland annat på Öland och vid Pite havsbad.

”Ovanligt mycket”
I Örebro län inträffade många misshandelsfall. Ett exempel när två par firade midsommar i en sommarstuga i Degerfors när den ene mannen började slå den andre mannne och kvinnan, berättar Peter Forsell, vakthavande befäl vid polisen i Örebro.
– Hans egen fästmö lyckades springa ut från stugan och till skogs, och då springer han efter och drar omkull henne på backen och lyfter upp en sten som han måttar mot hennes huvud. Samtidigt hotar han att döda henne. Hon lyckas vrida sig loss och springa från platsen och ta sig i säkerhet. Mannen sitter på tillnyktring och ska höras.
Är det här en alldeles vanlig midsommarafton, eller var det ovanligt mycket?

– Ovanligt mycket. Vi har 34 andra anmälningar om bråk och misshandel fördelade på olika platser i länet, som jag inte har hunnit titta närmare på än.


Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista