Risk att medier påverkar rättsfall

Det finns en risk för att den stora mediebevakningen kring till exempel Knutbyrättegången påverkar domarna. Det pekar juristen Rebecca Hällgren på i sitt examensarbete.

- Det är ju det att man kan blanda samman processmaterial med icke-processmaterial, det vill säga saker som man har läst, sett eller hört i media. Och att man kan ha fått en förutfattad mening om de tilltalade som person, men också en förutfattad mening i skuldfrågan, säger Rebecca Hällgren.

Döms på förhand
I medierna kan personer framstå som dömda på förhand, särskilt när tidigare brottslighet redovisas. Men Rebecca Hällgren tycker inte att det gäller för den åtalade pastorn i den pågående Knutbyrättegången. Han är tidigare ostraffad och reportagen om hans inblandning har hittills mer handlat om spekulationer än om rena utpekanden.

Den enorma uppmärksamheten kring Knutbymålet gör annars att Rebecca Hällgren kallar det en ”reality-deckare”, alltså en följetong med inslag av religion, sex, svartsjuka och komplicerade relationer.

- Dag för dag kan man ta del av det som har hänt i Knutby och i Knutbyutredningen, säger hon.

Det målet är också ett sådant där risken för att rätten ska påverkas av medierna är som störst, eftersom bevisvärderingen är så svår och för att de sakkunniga är oense i frågan om den första fruns dödsfall i badkaret.

Kommentatorer påverkar
I målet om mordet på Anna Lindh är risken att påverkas i skuldfrågan liten, eftersom den tekniska bevisningen är så stark och Mijailovic dessutom har erkänt. Frågan om påföljd är svårare eftersom experterna är oeniga om hans psykiska hälsa.

Det finns också en risk att domarna påverkas av andra jurister som kommenterar målet i medierna, vilket kan vara både bra och dåligt.

- Det är ju inte bra om man bara tar allting rakt av, men det är ju även att få frågan väl ventilerad.

Svårt att blunda Domstolen ska döma efter det som lagts fram i rätten. Därför kan det vara en poäng för domarna att inte ta del av rapporteringen kring deras mål. Samtidigt kan det vara svårt att blunda för informationen när den är så omfattande.

Bästa sättet att undvika riskerna, säger Rebecca Hällgren, är att vara medveten om dem.

- I och med att man är medveten om dessa risker och kan fundera över dem, så kan man också minska dem, säger hon.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista