Människorättsadvokaten Moustapha Bouchachi. Foto: Alice Petrén / Sveriges Radio.

Människorättsadvokat: ”Algeriet köpte tystnaden”

"100 000 kronor köpte tystnaden"
2:24 min

I Algeriet pågår i dag åter igen nya demonstrationer i huvudstaden Alger mot militärregimen och president Bouteflika. En central person i den algeriska proteströrelsen är människorättsadvokaten Moustapha Bouchachi. Han säger att kriget under 1990- talet gör att många algerier tvekar inför att protestera offentligt.

– Alla familjer här i Algeriet förlorade någon när och kär, antingen skjuten, halshuggen, kidnappad eller försvunnen, säger Moustapha Bouchachi.

Gatans puls utanför hans intellektuella reservat med böcker, foton och högar med ärendemappar på skrivbordet känns mycket avlägsen.

Vi talar blod, 200 000 döda och 10 000 försvunna i ett inbördeskrig mellan militären och olika islamistgrupper under det svarta decenniet.

Algerierna oroas sig i dag för mer våld, tror advokaten och understryker att de pågående protesterna mot Bouteflikas militärregim är fredliga.

Såret efter inbördeskriget är fortfarande öppet och varigt. Överallt hör jag folk tala om hur avhuggna huvuden stod uppradade, hur folk fördes bort i skydd av nattens mörker och så vidare.

Ett stort problem, enligt advokaten, är att ingen förövare har ställts inför rätta.

Det enda, som regimen gjort är att säga till de anhöriga att - Se här, ni får pengar, bara ni glömmer vad som hände er make, er bror er son.

– 100 000 kronor köpte tystnaden, säger Moustapha Bouchachi.

Men det finns många anhöriga till offren, som förgäves har protesterat i åratal. Inget vill säga något om vad som hänt olika personer. Det är därför regimen nu också är rädd.

Militärerna i Bouteflika regim, som hittills haft kontroll genom ett undantagstillstånd och en sovjetinspirerad kontrollapparat, är rädd för att historien ska komma ikapp dem, tror advokaten Moustapha Bouchachi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".