Spänt läge i isolerat Libyen

1:19 min

Läget är fortfarande spänt i staden Benghazi i Libyen. Ett okänt antal demonstranter rapporterades under dagen vara kvar på den plats utanför en domstolsbyggnad där säkerhetsstyrkor i går dödade 35 personer, enligt Human Rights Watch, som också uppger att över 80 personer har dödats de senaste tre dagarna.

Kadaffis säkerhetsstyrkor har gripit dussintals människor som anklagas för att ingå i ett nätverk som försöker skapa oro i landet, uppger Libyens officiella nyhetsbyrå Jana.

Vid en begravning av de personer som dödades i går uppstod nya oroligheter under dagen och säkerhetsstyrkorna uppges ha avlossat varningsskott.

Enligt tv-kanalen al-Jazira dödades minst 15 människor och många fler skadades när säkerhetsstyrkor öppnade eld mot de sörjande. Ett vittnen uppger dock för nyhetsbyrån Reuters att det snarare rör sig om dussintals döda. Det är svårt att få bekräftelse på någon av siffrorna.

Oroligheterna och protesterna mot Kadaffi är störst i Libyens näst största stad, Benghazi, som ligger i den fattigare, östra delen av landet. Tidigt i morse stormade säkerhetsstyrkor ett provisoriskt läger som demonstranterna byggt upp i staden. Flera människor dödades, men det finns inga klara uppgifter om hur många.

Bland de tusentals demonstranter som slagit läger framför en domstolsbyggnad fanns även flera höga representanter för rättsväsendet, bland annat domare.

I går dödades även 35 människor i Benghazi, enligt Human Rights Watch. Sjukhuskällor har uppgett att nästan alla dödade hade skjutits med skarp ammunition.

Vid tvåtiden natten till i dag stängde de libyska myndigheterna även helt av internet, för att hindra demonstranterna från att kommunicera med varandra och med omvärlden. Inga utländska journalister släpps nu heller in i Libyen.

Muammar Kadaffi har styrt Libyen med järnhand i 42 år och hans regim är mycket rik, på grund av all olja som utvinns i landet. Många experter menar att Kadaffi nu kommer att använda sig både av morot och piska för att förhindra att protesterna sprider sig - morot i form av pengar och bidrag till landets fattiga delar - och piska i form av brutala och effektiva säkerhetsstyrkor.

David Carlqvist

Ekot

Anders Molin

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista