Kofi Annan till Sudan för samtal

FN:s generalsekreterare Kofi Annan kommer nästa vecka att resa till Sudan för att försöka sätta press på regeringen där att stoppa den regeringsstödda milisen i Darfur-provinsen i västra Sudan.

Annan kommer också att träffa USA:s utrikesminister Colin Powell, som vid sitt besök i Sudan kommer att hota med att USA ska verka för FN-sanktioner mot Sudan om inte landet sätter stopp för katastrofen i Darfur.

Milisen i Darfur bränner byar och driver bort den svarta befolkningen. FN har beskrivit situationen som världens just nu värsta humanitära katastrof. Hittills har 10 000 människor dödats och en miljon människor har drivits på flykt till andra delar av Sudan och till grannlandet Tchad.

En medlem i regeringen i Sudan förnekar uppgifter om svält, strider och flykt i Darfur, och säger att den humanitära situationen i regionen är helt under kontroll. Uttalandet kom under samtal i Paris med en av de två viktigaste rebellgrupperna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".