"Barroso lämplig kompromisskandidat"

Det kan dröja till tisdag kväll innan en ny ordförande för EU-kommissionen är utsedd. Det säger statssekreterare Lars Danielsson. Det krävs stöd från omkring 20 av EU:s stats- och regeringschefer.

Portugals premiärminister José Manuel Durao Barroso är tilfrågad, och han kan vara en lämplig kompromisskandidat, säger Danielsson.

– Jag tror inte att vi ska binda oss vid ett enda namn. Det är klart att Durao Barroso är både en lämplig och möjlig kandidat, säger Danielsson.

Vad säger Sverige om Durao Barroso?

– Den rotationsprincip som har varit, så har kommissionsorförande varannat år hämtats lite till vänster på den politiska skalan, varann gång från höger. Med det synsättet så är det högerns tur och där finns Durao Barroso. Huruvida statsministern sen vill ge honom sitt stöd, är en fråga mellan statsministern och den irländska premiärministern. Det är angeläget för oss att ha ett samråd med övriga politiska partier innan ett eventuellt beslut fattas.

Är det viktigt vem som innehar den här posten?

– Självklart är det viktigt vem som är kommissionsordförande som kan vara en förespråkare för det gemensamma europeiska intresset. Så det är självklart att hitta en lämplig person för detta. Vad som är lite tråkigt är att det inte har diskuterats några kvinnliga kandidater. Det är en viktig aspekt innan Sverige bestämmer sig för vem som ska bli kommissionärsordförande, avslutar statssekreterare Lars Danielsson.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista