Motståndare till obligatorisk a-kassa byter fot

2:32 min

Förslaget om en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring får allt fler sympatisörer. Tidigare tydliga motståndare bland politiker, fackförbund men framförallt arbetsgivarorganisationer har på senare tid svängt.

Ulf Lindberg är näringspolitisk chef på Svenskt Näringslivs största medlemsorganisation Almega.

– Det sätt vi i dag organiserar arbetslöshetsförsäkring med frivillighet, där många trillar i mellan och inte kommer in. Det kommer inte vara framtidens melodi, utan vi behöver tänka om och mer horisontellt på arbetsmarknaden, säger han.

Almega är Svenskt Näringslivs största medlemsorganisation, men även arbetsgivarna inom de viktiga Teknikföretagen vill nu se ett obligatorium, det säger regionchefen där Tommy Lind.

– Det underlättar för alla inblandade parter, säger han.

Enligt Teknikföretagen och Almega måste a-kassan fungera som en omställningsförsäkring som inte är knuten till en speciell bransch, utan mer liknar skyddet i sjukförsäkringen.

Moderorganisationen Svenskt Näringsliv som länge varit motståndare hänvisar i dag bara till att det pågår en process.

Bland de fackliga organisationerna verkar det nu bara vara LO som öppet kräver att a-kassan ska vara frivillig. Både TCO och Saco riktar numera in kritiken på den låga ersättningen och de höga avgifterna.

I regeringen har de små partierna drivit en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring - nu verkar också moderaterna accepterat idén.

Tomas Tobé är moderat ordförande i arbetsmarknadsutskottet, och sitter i socialförsäkringsutredningen som tittar på frågan.

– Vi ser ju att stödet för en obligatorisk arbetslöshetsförsökning ökar mycket kraftfullt och jag tror allt fler tycker det är rimligt att man ha en försäkring, man ska ha en a-kasseersättning när man är arbetslös.

Almega och Teknikföretagen vill helst att a-kassans koppling till facket försvinner men Tomas Tobé håller inte riktigt med.

– Jag tror det finns en stor fördel av att man har en branschkunskap när man ska bedöma vilken ersättning personer ska ha, så jag ser inte tillräckliga argument i dag för att gå över till en statlig lösning.

Om a-kassan blir obligatorisk så tycker både Teknikföretagen och Almega att alla ska betala samma avgift. Dagens stora skillnader i avgiften mellan olika kassor motverkar rörligheten på arbetsmarknaden säger Ulf Lindberg, Almega.

– Det skulle snarare var en poäng kanske att inte ha differentierad avgift, säger han.

– Vi tycker det är väldigt viktigt, från moderaterna, att det finns en koppling mellan arbetslöshetsrisken och avgiften. Däremot så kommer vi att titta på avgifterna precis som alla andra frågor när det gäller arbetslöshetsförsäkringen, säger Tomas Tobé, ordförande i arbetsmarknadsutskottet.

Fråga

Mari Forssblad

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista