Tyskland

Socialdemokrater går mot viktig seger i Hamburg

1:50 min

I Tyskland hålls i dag det första av årets sju delstatsval. 2011 har kallats supervalåret på grund av de ovanligt många valen och först ut att gå och rösta är Hamburg.

Socialdemokraterna leder stort i alla opinionsundersökningar, så stort att partiets toppkandidat Olaf Scholz får anstränga sig för att det inte ska verka som om han tar ut segern i förskott.

 "We are the champions" - vi är vinnarna - spelar bandet på Socialdemokraternas valfinal i Hamburg. Det är tydligt att de egna redan ser sin kandidat Olaf Scholz i rollen som ny borgmästare i Hamburg, hansastaden, som också är en av Tysklands 16 delstater.

Socialdemokraterna kommer att återta makten här efter tio års frånvaro. Det pekar alla opinionsmätningar på, det spänningsmoment som återstår är huruvida partiet får egen majoritet i dag eller om de behöver en koalitionspartner.

Klart är också att kristdemokratiska CDU kommer att lida ett svidande nederlag, det blir en sur start på supervalåret för förbundskansler Angela Merkel och hennes parti. I och med förlusten i Hamburg kommer regeringen att försvaga sin ställning i delstatskammaren ytterligare, och det kommer att bli ännu knöligare för den att driva igenom sin politik.

Samtidigt hoppas Socialdemokraterna att triumfen i Hamburg ska ta dem ut ur de senaste årens politiska skugga också på riksplanet, även om alla vet att valet här nästan uteslutande handlar om lokala frågor, som om huruvida den viktiga hamnen ska muddras eller spårvagnslinjer byggas.

Resultatet i Hamburg kan lyfta Socialdemokraternas image i hela Tyskland, tror Jonas Diederich, socialdemokratisk valarbetare.

– Vi kan visa att Socialdemokraterna är kapabla att driva politik och få egen majoritet, säger han.

Caroline Salzinger, Hamburg

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista