Misstänkt för Hörbymordet häktad

Uppdaterad 17:36

Den 52-årige man, som misstänks för mordet på 10-åriga Helén Nilsson från Hörby 1989, häktades i under lördagseftermiddagen av Lunds tingsrätt.

Mannen är på sannolika skäl misstänkt för mord, människorov och grov våldtäkt.

- Det var ganska väntat att man skulle häkta honom. Det är framförallt det här DNA-provet som man har analyserat och jämfört, säger Pär Andersson som är chefsåklagare.

Nu ska det göras ett till, varför?

- Ja, det är av två skäl. Dels vill man göra ett blodprov och lägga in i registren, samt att det inte ska föreligga något fel.

Finns det någon risk för det?

- Det är människor som jobbar här och människor kan göra fel. Som jag har uppfattat det så är den risken väldigt liten, säger Pär Andersson.


Prov från 29 män
Genombrottet i en av Sveriges mest omfattande och omtalade mordutredningar kom i förra veckan då Statens kriminaltekniska laboratorium kunde knyta 52-åringens DNA-profil till det DNA man hittade på den mördade flickans kropp.
Nu görs alltså ytterligare ett DNA-test för att utesluta att det kan ha gjorts en sammanblandning av prover från de 29 män som lämnats in för analys.

Förnekar brott
Ett stort pressuppbåd väntade utanför Lunds tingsrätt i eftermiddags. I rättssalen sitter 52-åringen framåtlutad, vänd bort från åhörarna. Han är smal, kortklippt med gråsprängt hår. Han säger ingenting utan genom sin advokat förnekar han brott.

Förhandlingarna i tingsrätten hölls bakom stängda dörrar, men det tog inte lång tid för rätten att besluta om häktning av 52-åringen och man framhöll det höga bevisvärde som ett matchande DNA-prov har. Enligt det engelska laboratorie som tagit fram DNA-profilen är säkerheten mycket hög. En person på 15 miljoner kan ha just den aktuella DNA-profilen.

Fler kommer höras
Tidigare har polisens utredare menat att det kan ha varit flera personer inblandade i kidnappningen och mordet, men chefsåklagare Pär Andersson vill säga mer än att fler personer i 52-åringens omgivning kommer att höras.

Det råder stor sekretess kring utredningen och chefsåklagare Pär Andersson menar att han inte blev förvånad då det blev en DNA-träff på 52-åringen:

– Vi har haft trettio personer som vi har skickat iväg prov på och trettio personer som har varit intressanta i utredningen. Får man då en träff, så är det oerhört positivt. Att det blev just den här mannen är jag inte förvånad över, avslutar chefsåklagare Pär Andersson.

Jens Ericsson
jens.ericsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".