USA och EU sätter press på Sudan

USA och EU kräver i ett gemensamt uttalande att Sudans regering omedelbart sätter stopp för våldet mot civilbefolkningen i Darfur-regionen.

För att sätta press på den sudanesiska regeringen, så reser både USA:s utrikesminister och FN:s generalsekreterare i veckan till Sudan.

Människorättsorganisationerna har vädjat i månader om att omvärlden ska ingripa. Nu agerar FN, EU och USA gemensamt för att försöka bromsa den humanitära katastrofen i västra Sudan. USA:s utrikesminister Colin Powell anländer till Sudans huvudstad på tisdag, tätt följd av FN:s generalsekreterare Kofi Annan.

Powell vill avväpna milis
Det Powell har med sig i bagaget är både hot och lockelser. Den amerikanska senaten har i veckan röstat igenom ett biståndspaket på 95 miljoner dollar till Sudan. Powell kommer att kräva att Sudans president Omar Hassan Bashir släpper in utländska hjälporganisationer och avväpnar de arabiska milsgrupper som mördar och fördriver svarta invånare i Darfur-regionen.

Powell hotar med internationella sanktioner. Idag finns det inget enhälligt stöd för det i FN:s säkerhetsråd men USA kommer att försöka påverka, säger källor inom utrikesdepartementet till flera amerikanska medier idag.

Risk för nytt Rwanda
Hjälporganisationer har varnat för att de etniska rensningarna i västra Sudan är på väg att utvecklas till en massaker av samma mått som folkmordet i Rwanda för tio år sen. Hittills har tiotusen människor dödats och trehundratusen hotas av svält.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindber@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista