Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix

Finsk-rysk ensamvarg på väg mot svenskt revir

"Han är ganska nära vargbältet"
1:41 min

En varg från den finsk-ryska stammen har lyckats vandra igenom stora delar av Norrland och renskötselområdet och är nu mycket nära det svenska vargområdet. Två vargar har lyckats med den resan det senaste decenniet och myndigheterna hoppas nu att ensamvargen, som troligen är en hane, ska bli ett nödvändigt genetiskt tillskott i den svensk-norska stammen.

– Den bär på friska finsk-ryska gener och är därför ett välkommet tillskott i den skandinaviska vargpopulationen. Men han har en bit kvar, säger Magnus Kristoffersson på Naturvårdsverket.

Fast några mil låter inte så långt med tanke på att den var i Norrbotten för några månader sedan?

– Nej, han har vandrat en god del.

I november upptäcktes vargen för första gången i Norrbotten.

Spillningsprover visade att den kom från den finsk-ryska population vilket skulle kunna förstärka den kraftigt inavlade svensk-norska vargstammen.

Men sedan dess har den varit försvunnen, fram till förra veckan då spår och ett nytt spillningsprov som nu analyserats visade att samma varg tagit sig ner till gränstrakterna mellan Jämtland och Västernorrland.

– Han är ganska nära vargbältet.

Hur nära?

– Sist han spårades var han ungefär en och en halv mil från ett tidigare känt vargrevir där det går en ensam tik.

Det finns alltså ingen hane i det reviret?

– Nej, den hanen fälldes under licensjakten i Gävleborg, säger Magnus Kristoffersson.

Det är ännu inte fastställt att det rör sig om en hane.

De två vargar som tidigare tagit sig till revir i Mellansverige och mellersta Norge är hannar, och båda har också blivit pappor.

Myndigheterna försöker nu spåra den finsk-ryska ensamvargen och hoppas att den på naturlig väg tar sig in och etablerar sig i den svenska stammen.

En flytt är inte aktuell ännu, trots vargens värdefulla gener och trots att den är så nära svenska revir.

– Det är ganska enkelt att ta en helikopter, söva vargen och stoppa in den i helikoptern. Problemet börjar när vi ska släppa ut dem. I dag har vi ingen plats i Sverige där vi kan släppa ut vargarna. Länsstyrelserna i Mellansverige har fått det i uppdrag, men de är inte klara än, säger Magnus Kristoffersson på Naturvårdsverket.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".