Stranden valet för fans inför Hollandmatchen

På lördagkväll är det dags för avspark i Sveriges kvarsfinal mot Holland. Matchen spelas i Faro på den varma portugisiska Algarvekusten längst ner i söder.

Klimatet har präglat supportrarnas uppladdning inför matchen det är mycket bättre än inför Danmarksmatchen tycker Sofie Jansson.

– Jag frös hela tiden i Porto, då var det mulet. Nu känns det lite bättre, nu kan jag sola mellan matcherna. Solbrännan är också viktig.

Lika viktig som fotbollen?

– Nja, det är bra att kombinera. Fotbollen är också väldigt, väldigt viktig.

Många supportrar hade valt stranden utanför Faro för en första uppladdning men som i det regniga och lite småkyliga Porto behövde man inte sjunga och klappa händerna för att hålla värmen. Igår på midsommarafton hade det var lite hålligång, berättar Madeleine Klasson och då tillsammans med holländska supportrar.

– Det funkade väldigt bra, vi lärde dem ”små grodorna” och en och annan snapsvisa.

Kunde de lära sig det då?

– De hade lite svårt med uttalet, men de gjorde ett väldigt bra jobb, berättar Madeleine Klasson.

Det har ju varit ett rejält favoritfall hittills i EM, senast i fredags kväll när Frankrike blev utslaget. Holland har av tradition stjärnstatus och är här med ett starkt lag men det imponerar inte på dom svenska fansen en av dem Jonatan Lindberg.

– 2 - 1 Sverige. Holland har ju väldigt många stjärnor. De ska väldigt mycket till om de får ihop det här. De hade problem i gruppspelet. Vi tar det här.

Holländare av annan uppfattning
De holländare jag hittar på beachen är inte oväntat av annan uppfattning men Rinsch Gårt och hans kompis som har Ajax som sitt favoritlag tror att en av lagets stjärnor Zlatan Ibrahimovic kommer att göra Sveriges tröstmål ikväll och då tänker de applådera.

– Vi är Ajax-fans, så när han gör mål kommer vi applådera. 

Johan Prane, Portugal
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista