José Barroso föreslås som ordförande för EU-kommissionen

Kommissionsordförande förhoppningsvis klar på tisdag

En ny ordförande för EU-kommissionen ska kunna utses på tisdag. Det räknar den irländske premiärministern Bertie Ahern med.

På en presskonferens under eftermiddagen tycktes han bekräfta att det är den portugisiske premiärministern José Manuel Durao Barroso det handlar om. 

Ahern sade på presskonferensen, som hölls efter toppmötet mellan EU och USA, att han ska ringa sina EU-kollegor under lördagskvällen i frågan.

– Jag behöver fortfarande tala med hälften av min kollegor, sa Bertie Ahern på presskonferensen. Jag hoppas kunna göra det mellan fem och nio ikväll. Ahern sa också att han måste tala med den nuvarande premiärministern i Portugal José Manuel Durao Barroso, sa Ahern

Irland har ordförandeskapet i EU till på onsdag, och Ahern som stod mellan USA:s president George Bush och den avgående kommissionsordföranden Romano Prodi sade att han verkligen hoppas att han skall kunna lägga fram en rekommendation och få ett positivt beslut på toppmötet i Bryssel på tisdag, Irlands näst sista dag som ordförandeland.

– Vi hoppas verkligen att jag kommer ha möjlighet att ha ett möte och få ett positivt beslut på tisdagkväll, avslutade Bertie Ahern.

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista