Enighet på toppmötet på Irland

USA:s president George Bush lämnade Irland för under lördagseftermiddagen efter ett kort toppmöte mellan EU och USA på den västirländska landsbygden.

USA:s president George Bush lämnade Irland för under lördagseftermiddagen efter ett kort toppmöte mellan EU och USA på den västirländska landsbygden.

I ett gemensamt uttalande stödde EU och USA Iraks begäran om hjälp med militär träning och utrustning från Nato och på presskonferensen efteråt sade Bush att den bittra oenigheten om Irak nu är över. EU och USA har ett gemensamt mål att hjälpa Irak framåt. 

Stödjer Iraks begäran
Det är framåt och inte bakåt på oenigheten om Irak som toppmötet har blickat. Det gemensamma uttalandet om Irak går därför under rubriken ”en deklaration till stöd för Iraks folk” och där säger sig EU och USA gemensamt vilja stödja FN:s roll i Irak och minska skuldbördan. De stödjer också Iraks begäran om militär träning och utrustning från Nato. Den frågan kommer upp imorgon på Natos toppmöte i Turkiet som president Bush flyger direkt till härifrån Irland.

Deklarationen om Irak innehöll också en inlindad kritik mot USA:s agerande där. Vi betonar, sa den, behovet av full respekt för Genève-konventionen. Den irländske premiärministern Bertie Ahern som stod som värd för Bush i sin egenskap av regeringschef för EU:s ordförandeland sa att han hade tagit upp EU:s oro för behandlingen av fångar, både i Irak och på Guantanamobasen.

Mål att förbättra relation
Det ytterst korta toppmötet varade bara i tre timmar inklusive lunch, handlade om att ta fasta på det som EU och USA är eniga om. Irland har haft som mål som ordförandeland att förbättra relationerna över Atlanten.

I texterna till de gemensamma uttalandena som toppmötet tog ses uppenbara resultat av europeiskt inflytande. I deklarationen om åtgärder mot terrorism, sägs också att det är viktigt att angripa de underliggande faktorer som terrorister kan utnyttja för sina syften.

Agneta Ramberg, Irland 
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".