Tusentals har protesterat mot åtstramningarna i Wisconsin. Foto: Andy Manis/Scanpix

Hård press på fackförbunden i USA

Tolv stater planerar att försvåra för facken
1:43 min

Sedan i tisdags har tiotusentals människor protesterat i Wisconsin i USA mot guvernörens planer på åtstramningar. Det som framförallt fått demonstranterna att gå igång är ett förslag att kraftigt inskränka de offentliganställdas förhandlingsrätt. Men det är inte bara i Wisconsin som fackföreningarna är under hård press.

Det här handlar om att försöka knäcka facket - och det är ett koordinerat angrepp, samma sak sker i många andra delstater, hävdar Bryan Kennedy som är ordförande för ett av Wisconsins två lärarfack.

Även president Obama har kallat det som sker för en attack på facket. Den nytillträdde republikanske guvernören Scott Walker däremot säger att han bara är ute efter att minska budgetunderskottet.

Wisconsin var den första delstaten där offentliganställda fick förhandlingsrätt, så det är inte konstigt att reaktionerna blivit starka. Walker föreslår att offentligfacken helt ska förlora rätten att förhandla om arbetsvillkor och få inskränkta möjligheter att förhandla om lönen.

Liknande förslag har lagts fram eller planeras i andra delstater som Indiana, Ohio och Tennesse. I en fjärdedel av USA:s delstater saknar de offentliganställda redan förhandlingsrätt.

För republikanerna handlar det delvis om partipolitik. Fackföreningarna är ofta nära lierade med demokraterna och skänker stora kampanjpengar. Om de försvagas betyder det att också demokraterna försvagas.

Att just de offentliganställda är i skottgluggen är inte så konstigt. I den privata sektorn är facket nästan helt utraderat, bara sju procent av de anställda där är anslutna; i den offentliga sektorn är siffran 36 procent. Om även de offentliganställdas organisationer ramlar ihop skulle det betyda att facket i stort sett försvinner som maktfaktor i USA.

Tolv delstater planerar nu att införa lagstiftning som försvårar för facklig verksamhet, i 22 delstater finns redan sådana lagar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".