Bostadstillägg till äldre ska göras enklare

1:39 min

Tiotusentals pensionärer i Sverige har rätt att få bostadstillägg, men har inte sökt, och får därför inga pengar. Nu ska Pensionsmyndigheten göra ansökningsproceduren enklare, och inleda en informationskampanj till de äldre.

– Det finns en äldre uppskattning som Försäkringskassan som tyder på att den kan vara 40-50 000 som är berättigade men inte har sökt och det tycker vi är synd förstås, säger Sten Eriksson på Pensionsmyndigheten.

Det finns olika förklaringar till att så många missar bostadstillägget, pensionären Barbro Oldsjö tror att många inte vet om möjligheten,

– Jag tror att det beror på okunskap, att man inte kan söka när man sitter i en bostadsrätt eller i en villa, säger hon.

Andra tycker helt enkelt att det är för komplicerat att fylla i blanketten, och att man har det bra som man har det, till exempel Britt-Marie Jakobsson, pensionär i Stockholm.

– Absolut, så tror jag att det är så. Vi har fått det bra, vi har haft det bra och vi har det fortfarande bra, så tror jag, säger hon.

Då finns det ingen anledning att bråka med blanketter?

– Det är sant, det är besvärligt och då har man ju ingen anledning att söka.

Nu ska pensionsmyndigheten förenkla ansökningsproceduren och man har också skrivit till regeringen för att pensionärerna ska slippa söka varje år.

Och den som undrar om man kan få ett bostadstillägg kan göra en beräkning på Pensionsmyndigheten hemsida. Sten Eriksson berättar vad som krävs.

– Det krävs att man har ganska låga inkomster och ingen förmögenhet. Ligger man på en nivå på cirka 7 700 kr i månaden då kan man få ut maximalt 4 650 kr i månaden i bostadstillägg, då kan man få ut maximalt, säger Sten Eriksson på Pensionsmyndigheten.

Bostadstillägg kan sökas av pensionärer som tar ut hela sin pension, inklusive premiepension, och som inte har någon större förmögenhet.

Maxbeloppet som kan betalas ut är 4650 kr, men då ska man ha en låg pension - cirka 7 750 kr. Har man en förmögenhet på över 100 000 kr så krymper bidraget.

Den som vill kontrollera om man är berättigad till bostadstillägg kan göra en beräkning på Pensionsmyndighetens hemsida.

Anna Larsson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.