Växande sympatier för demonstranterna i Libyen

1:49 min

Under dagen har det fortsatt att vara våldsamma sammandrabbningar mellan demonstranter och säkerhetsstyrkor i staden Benghazi i östra Libyen. Sjukhuskällor uppger att minst 50 människor har dödats sedan lunchtid på söndagen. På söndagskvällen kom uppgifter från tv-kanalen al-Jazira om att oroligheterna spridit sig till huvudstaden Tripoli.

Demonstrationerna har blivit högljuddare och högljuddare i takt med att antalet dödade blivit fler för varje dag som gått, säger en man till den arabiska tv-kanalen al-Jazira.

Oklara uppgifter från Benghazi talar om tiotusentals, ja, kanske hundratusentals, demonstranter på stadens gator på söndagen, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Men det har samtidigt varit ännu en blodig dag, oklart hur blodig - eftersom internet och många telefonledningar stängts ned och utländska journalister inte tillåts åka dit.

Men klart är i alla fall att demonstranterna inte mötts av kravallpolis med batonger, utan av säkerhetsstyrkor och legosoldater med automatkarbiner och prickskyttegevär. Många av legosoldaterna uppges vara inhyrda från andra afrikanska länder, främst grannlandet Tchad.

Den senaste veckan har cirka 200 personer dödats enligt sjukhuskällor, de flesta av skottskador.

Men samtidigt som våldsamheterna pågår kommer så uppgifter om att sympatierna för demonstranterna börjat växa i libyska kretsar, i alla fall lite. 50 libyska religiösa ledare har manat säkerhetsstyrkorna upphöra med dödandet och den libyske representanten till Arabförbundet har deklarerat att han hoppar av sitt uppdrag till stöd för protesterna.

Samtidigt har obekräftade uppgifter kommit om att en libysk arméenhet i Benghazi deserterat, anslutit sig till demonstranterna, och vänt sina vapen mot Kadaffis säkerhetsstyrkor.

Men Kadaffi, som har styrt i över 40 år, har stort stöd på andra håll i Libyen, och det är osäkert om protesterna kommer att sprida sig i landet.

David Carlqvist

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista