Beredd att offra livet för dröm om demokrati

2:38 min

I Bahrain kräver demonstranter rättvisa för dem som dödades när regimen sköt ihjäl minst sex personer tidigare i veckan och skadade hundratals. Sveriges Radios korrespondent besökte en av dem som vårdas på sjukhus mycket allvarligt skadad.

Det är bara en maskin som håller 32-årige Abdulridha vid liv, läkarna tror att han är hjärndöd efter att ha träffats av en kula i huvudet, när regimens styrkor öppnade eld mot fredliga demonstranter.

– Detta är vårt land, vi älskar vårt land. Varför gör de så här mot oss?

Hans hustru Akhila sitter bredvid honom på sjukhuset, med Koranen i knäet. Hon säger att innan Abdulridha gick hemifrån för att delta i demonstrationerna sa han att han kanske inte skulle komma tillbaka till henne och deras tre små barn.

– Han sa att kanske kommer jag inte tillbaka. Han hälsade till sina barn. Och så gick han.

– Min syster som jobbar på sjukhuset ringde och jag kom hit och hittade honom så här, säger Akhila och tittar på sin man som har en syrgasmask över ansiktet.

Någon kilometer från Salmaniya-sjukhuset, på Pärltorget där Abdulridha blev skjuten, är demonstranterna nu tillbaka igen, sedan kronprinsen lovat förhandla om deras krav.

En av talarna här är juristen Fatima al Shaaban, hon säger att det inte kan bli tal om att glömma och förlåta det regimen gjort.

– De som är ansvariga för att fredliga demonstranter dödades och skadades måste ställas inför rätta, säger al Shaaban, som är 25 år gammal.

Den yngre generationens hårda krav att de som skjutit på folket måste straffas, och ungdomarnas kompromisslösa rop på demokrati och regimskifte har överrumplat också Bahrains traditionella opposition. Den försöker nu ena sig inför förhandlingar med kronprinsen - förhandlingar där etablerade oppositionsledare knappast har råd att göra eftergifter som ungdomarna på Pärltorget inte längre accepterar.

Tillbaka på sjukhuset, där läkarna inte ger Akhila något hopp om att hennes man ska överleva mer än några dagar till. Hon är stolt över Abdulridha, som hon säger offrade sitt liv för folkets rättigheter.