Island: Presidentveto mot Icesave

Islands president Olafur Ragnar Grimsson vägrar godkänna avtalet om hur Island ska betala Storbritannien och Nederländerna för förluster som uppstod i kölvattnet av en isländsk bankkollaps.

I onsdags röstade alltinget ja till den senaste varianten av Icesave-avtalet, men presidenten vill ha en ny folkomröstning, gjorde han själv klart inför reportrar i Reykjavik på söndagen.

Internetbanken Icesave, som ägdes av den isländska storbanken Landsbanki, gick omkull hösten 2008.

Omkring 340 000 brittiska och nederländska kunder förlorade pengar. De fick genom insättningsgarantier ersättning av sina regeringar, som därefter har krävt Island på pengarna, omkring 5 miljarder dollar.

I flera omgångar har man sedan förhandlat om villkoren. Och det är andra gången presidenten bromsar en uppgörelse.

För ett år sedan sade han också nej, och då gick det till en folkomröstning som hölls i mars. Resultatet blev ett rungande nej: 90 procent röstade nej till de återbetalningsvillkor som britter och holländare krävt.

Det avtal som alltinget godkände i veckan var ett resultat av nya förhandlingar. Och nu är tiden ute för att förhandla om Islands skulder - det är dags att islänningarna löser sina inbördes meningsmotsättningar, meddelade Nederländernas regering efter presidentens nya veto.

Icesave-avtalet har antagits kunna bli en viktig vändpunkt för den isländska ekonomin. Det har också setts som avgörande för ytterligare utbetalningar av stödlån till Island från Internationella valutafonden (IMF).

Statsminister Johanna Sigurdardottir reagerade på presidentens nej med besvikelse. Hon hänvisade till att avtalet godkändes med god majoritet i alltinget: 44 röster för och 16 emot. Tre ledamöter avstod.

TT