Psykiatrin kritiseras efter felaktig diagnos

Socialstyrelsen kritiserar bristande rutiner inom barnpsykiatrin sedan en tioårig pojke dött. Symptomen misstolkades som psykologiska problem men berodde på en fysisk sjukdom. Först efter två år fick pojken träffa en läkare.

– Det är brist på barnpsykiatriker, det är det första man ska konstatera. Därför är det ibland andra befattningshavare som träffar patienten men vi anser att det ska vara en läkarbedömning med, säger Mette Marklund, handläggare vid Socialstyrelsens tillsynsenhet i Malmö.

Problemen började i skolan
Pojken som varit frisk under barnaåren, fick problem med oro och koncentrationssvårigheter när han började skolan. Efter några månader hamnade han hos en psykolog vid barn- och ungdomspsykiatriska mottagningen.

Trots att pojkens mamma flera gånger bad om en läkarbedömning, efterhand som pojken försämrades, tog det ändå två år innan en läkare undersökte honom. Då stod det klart att han led av den ovanliga sjukdomen ALD, adrenoleukodystrofi.

Kan behandlas med transplantation
ALD innebär att man har svårt att bryta ner vissa slags fetter i kroppen. Den är mycket ovanlig och drabbar enbart pojkar, ungefär ett fall vartannat år i Sverige.

Den uppmärksammades i början av 90-talet i filmen Lorenzos olja, där ett föräldrapar kämpar för att hitta ett botemedel åt sin son.

I dag kan ALD behandlas med benmärgstransplantation om den sätts in i tid. Den tioårige pojken fick en transplantation men det hjälpte inte. Han avled i sin sjukdom förra året.

– Man kan inte säga med säkerhet att det hade påverkat utgången av hans tragiska sjukdom om man hade upptäckt den tidigare men det är en möjlighet, säger Mette Marklund.

Socialstyrelsen kräver nu en rapport från universitetssjukhuset Mas. Styrelsen vill veta vilka åtgärder man vidtagit för att öka patientsäkerheten och se till att läkare verkligen träffar patienterna och ställer diagnos.

Man har också skickat information om det här fallet till andra barnpsykiatriska kliniker för att öka uppmärksamheten vid oklara symptom och undvika missbedömningar.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".