Bonusreglerna följs inte av finansföretag

"Kommer att begära in svar från bolagen"
1:15 min

Mer än hälften av finansbolagen i en omfattande granskning av Finansinspektionen slarvar med reglerna för bonussystem.

– Det är ett uppseendeväckande dåligt resultat att mer än hälften av bolagen inte följer reglerna. Det kräver en attitydförändring i branschen, säger Martin Andersson generaldirektör på Finansinspektionen.

Det är de nya bonusreglerna från 1 januari i fjol som Finansinspektionen nu följt upp i en undersökning som omfattar 41 banker, kreditinstitut, värdepappers- och fondbolag. Däribland finns de fyra svenska storbankerna Swedbank, Nordea, Handelsbanken och SEB. 

Enligt Martin Andersson består bristerna framförallt i hur bonussystemen är uppbyggda, redovisade eller utbetalade. 

– Det vi bryr oss om är att man inte har system som uppmuntrar till ett osunt risktagande. Så som vi har sett i bankkrisen, som vi sett runt om i  världen,  där bonusar lett till ett överdrivet risktagande.

Vad händer nu?

– Nu kommer vi att begära in svar från bolagen. Kommer de inte med godtagbara förklaringar till varför det ser ut så här, så kommer vi att gå vidare med att driva det mot sanktioner om det är nödvändigt, vilket innebär att vi kan  utfärda varningar, anmärkningar och böter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".