Svenska gårdar rensas från metallskrot

Nu ska Sveriges lantbruk rensas från metallskrot. Stiftelsen Håll Sverige rent vänder efter en lyckad kampanj med att samla in 90 000 skrotbilar runt om i Sverige nu blicken mot skrotet på de svenska lantbruken.

Med anmälan via telefon, kommer kampanjen och hämtar skrotet, något som är gratis för lantbrukaren.

Carl-Albert Rydemark, som är lantbrukare och ordförande i LRF Hölö-Mörkö tycker det är ett bra initiativ.

– Jag tycker det är jättebra för på många gårdar finns det skrot som ligger där det inte ska ligga. Detta är ett kanonbra initiativ, säger han.

Dyrt att ta bort skrotet
Uttjänta lantbruksmaskiner och annat skrot omfattas inte av ett producentansvar eller någon premie. Att transportera bort skrotet kan därför vara både besvärligt och kostsamt för lantbrukarna.

Ofta blir skrotet stående i diken, hagar, på åkern eller på gårdstomten där det rostar sönder. I värsta fall läcker miljöskadliga ämnen som olja ut i miljön.

Det rör sig även om ett enormt resursslöseri eftersom stora mängder metall aldrig återvinns.

Finns bara vinnare
Med kampanjen ”Lantbruksskrot” vill man nu ändra på detta och Lars Alm på Håll Sverige rent säger att det bara finns vinster för alla inblandade.

– Bönderna vinner på att få sina gårdar upprensade och uppsnyggade, Stena Metall och Kosakoski tjänar på det eftersom skrotpriset är högt och naturen i sig vinner på detta. Sedan är det ju ur energisynpunkt bättre att återvinna metallen än att den står och rostar sönder och förstörs. Nu kommer den tillbaka in i kretsloppet igen, så man kan säga att det är fyra positiva effekter, säger Lars Alm.

Kampanjen är ännu i sin linda. I början av juni startade man i Skåne, Värmland och Västerbotten. Dalarna startar inom kort och Stockholms län kommer under hösten, men tanken är att hela Sverige successivt ska betas av i olika omgångar.

Hoppas på 100 000 ton skrot
Den sista december 2006 ska kampanjen sedan vara avslutat. Då hoppas man att runt 100 000 ton skrot ska ha samlats in.

Metallskrotet tas om hand av Stena Gotthard och Kosakoski som hämtar på gården gratis. De får i sin tur metallen gratis som de kan återanvända. Det är en bra affär för dem eftersom enerigkostnaden att återanvända metall är 70 procent billigare än att tillverka nytt stål.

Bönderna får snyggare gårdar och slipper att betala något för att bli av med skrotet. Ett snyggare lantbruk är något Carl-Albert Rydemark på Lida gård i Hölö ser fram emot.

– Vi håller ju på med livsmedel i alla dess former och då gäller det att inge ett förtroende för konsumenten. Då måste det också se snyggt ut på våra gårdar, säger han.

Johanna Ahl
johanna.ahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista