Pakistans utrikesministrar möts för samtal

Indien och Pakistan möts för samtal

Under söndagen möts utrikesministrarna från Indien och Pakistan i Indiens huvudstad New Delhi för att försöka enas om ett slut på den långa konflikten om den nordliga bergsprovinsen Kashmir.

Den politiska oenigheten om Kashmir har redan vållat två krig mellan de båda länderna och idag, när både Indien och Pakistan innehar kärnvapen skulle en ny väpnad konflikt få katastrofala följder för en stor del av världen.

Senast det hettade till i de höglänta bergstrakterna var 2001 då över en miljon soldater mobiliserades i gränsområdet.

Rebeller vill tillhöra Pakistan
Utrikesministermötet i New Delhi äger rum i skuggan av den senaste tragedin i Kashmir, natten till i lördags mördades 12 bybor i en massaker som av indisk polis påstås ha utförts av muslimska rebeller.

Kashmir bebos av såväl muslimer som hinduer och anhängare av andra religioner, och det är de militanta muslimerna som under lång tid har kämpat för att hela provinsen ska tillhöra det muslimska Pakistan istället för det hindudominerade Indien.

Konflikt sedan 1948
Indien och Pakistan har haft mycket ansträngda förbindelser ända sedan självständigheten från Storbritannien 1948 och frågan om Kashmir anses vara nyckeln till en total lösning mellan de båda länderna.

Så länge Kashmirkonflikten förblir olöst kommer alla andra gemensamma politiska tvister också att ligga på is.

Bengt Nilsson
bengt.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista