Ryssland trappar upp kriget i Tjetjenien

Den senaste veckan har varit en av de blodigaste på länge i Tjetjenien-kriget. Samtidigt finns det många tecken som tyder på att Ryssland är på väg att trappa upp kriget i Tjetjenien.

I början av denna vecka genomfördes flera samordnade attacker mot ryska myndighetsbyggnader i Tjetjeniens grannrepublik Ingusjien och nästan 100 människor dödades på tre olika orter. Samma dag reste Rysslands president Vladimir Putin till området för att med egna ögon se förödelsen.

Putin gav beskedet att Ryssland ska intensifiera ansträngningarna i kriget och denna vecka har rysk tv visat bilder på fler och fler militärfordon som rullar in i Ingusjien.

Ryska trupper misshandlar
Ryska trupper har efter attackerna gjort flera räder in i flyktingläger i Ingusjien och enligt människorättsorganisationen Memorial gripit totalt 60 personer. Organisationen säger att många av dem som gripits misshandlats av maskerade poliser.

”Vårt krig mot terrorismen” kallar Putin det som pågår i den lilla republiken Tjetjenien stort som Uppland. Konflikten lever på många sätt sitt eget liv med korrumperade soldater som misshandlar och utpressar tjetjener. Samtidigt genomför separatister olika terrorattacker mot Ryssland.

Häromdagen dödades en före detta rysk-vänlig tjetjensk minister när han varit och ätit middag med sin fru på en restaurang i Moskva.

Ingen lösning nära
Kriget förs också på en politisk nivå. Den ryska duman antog i veckan en ny lag som innebär att maxstraffet för terrorism höjs från 20 års fängelse till livstid. Lagen motarbetats av människorättsgrupper men är populär bland folk.

Situationen i det snart fem år långa kriget är lång ifrån normal som Ryssland ofta hävdar och i slutet av augusti hålls presidentval i Tjetjenien.

Inrikesministern Alu Alkhanov väntas vinna eftersom han fått Putins stöd.

Alkhanov säger att det inte är aktuellt med några förhandlingar, tvärtom.

– Våra styrkor vet sitt jobb och vi ska öka ansträngningarna att gripa separatistledarna, säger den som Putin vill ska leda Tjetjenien och det gör att det är svårt att se slutet på det femåriga kriget.

Edvard Unsgaard, Moskva
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista