Ungdomshem håller på att bli överfulla

Statens särskilda ungdomshem för tonåringar som begått grova brott håller på att bli överfulla. Det rapporterar Dagens Nyheter på söndagen.

Enligt en rapport från Statens institutionsstyrelse, SiS, är ungdomshemmen redan fulla samtidigt som ytterligare 35 ungdomar väntar på en plats

– Vi får allt svårare att placera de här ungdomarna på de platser där vi vill att det ska vara, nämligen på institutioner som bedriver direkt vård för ungdomar som är dömda direkt i tingsrätten, säger Sture Korpi som är generaldirektör på SiS, som ansvarar för ungdomshemmen

Flera ungdomar väntar på en plats
Enligt en rapport från Statens institutionsstyrelse, SiS, har antalet ungdomar som dömts till sluten ungdomsvård ökat under våren. Ungdomshemmen är redan fulla samtidigt som ytterligare 35 ungdomar väntar på en plats.

När de slutna ungdomshemmen är fulla får de dömda tonåringarna istället placeras på så kallade LVU-hem. De är egentligen är till för ungdomar som tvångsomhändertas av kommunernas socialtjänster och som inte är dömda för några brott.

– Det är ingen skillnad på vård och behandlingsarbetet. Problemet är att de tränger undan de ungdomar som kommer från socialtjänsten, säger Korpi.

Unga missbrukare får svårare
Konsekvensen blir att de ungdomar som ska ha vård för till exempel missbruk får ställa sig i kö och vänta på att en plats ska bli ledig.

Varje år döms omkring hundra tonåringar mellan 15 och 17 år till sluten ungdomsvård. De har gjort sig skyldiga till mycket allvarlig brottslighet som våldsbrott, sexualbrott och narkotikabrott.

Under den senaste tiden har domarna blivit fler strafftiderna har blivit längre. Det är anledningen till att platserna inte längre räcker till.

För att lösa problemet vill Statens institutionsstyrelse bygga ut ungdomshemmen och slussa ut ungdomarna i den öppna vården tidigare.

Ulrika Lindahl
ulrika.lindahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista