Invånare vittnar om massaker i Tripoli

1:57 min

Hundratals människor har skjutits ihjäl under protesterna i Libyen, som spridits från landets andra stad Benghazi till huvudstaden Tripoli. På måndagskvällen öppnade stridsflyg eld mot demonstranter.

22:54

Enligt den egyptiska armén har alla libyska gränsvakter lämnat gränsen mot Egypten. Den kontrolleras nu av civila, enligt ett uttalande från Egyptens armé.

Från uttalandet framgår det inte om det är personer som revolterar mot Kadaffi eller är lojala med honom som har tagit kontroll över gränsen.

22:04

Venezuelas utrikesminister Nicolas Maduro förnekar uppgifter om att Libyens ledare Kaddafi skulle vara på väg till Venezuela. Enligt Maduro är Kaddafi ännu kvar i Tripoli för att "hantera situationen", uppger AFP.

21:05

Invånare vittnar om en massaker i den libyska huvudstaden Tripoli. Nyhetsbyrån AFP har talat via telefon med människor som berättar om skottlossningar i de två förorterna Fashlum och Tajura, och att kvinnor finns bland de döda.

20:35

20:25

Försvarsalliansen Nato stämmer in i den internationella kritiken mot händelseutvecklingen och kräver ett stopp på våldsamheterna mot obeväpnade civila. Generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen säger att han är chockerad över det våld som används.

20:07

Medlemmar ur Libyens FN-delegation har uppgett att de inte längre representerar president Kaddafi, utan enbart Libyens folk. Enligt uttalanden till amerikanska medier uppmanar diplomaterna Kaddafi att sluta döda protesterande och lämna sin post.

19:55

Frankrikes president Nicolas Sarkozy fördömer i ett uttalande det "oacceptabla användandet av våld" i Libyen. Sarkozy kräver ett omedelbart stopp på alla våldsamheter mot de demonstranter "som använder sina grundläggande rättigheter att protestera".

En av de två piloter från Libyen som under kvällen landat med sina stridsflygplan på Malta har sökt politisk asyl i landet, uppger AFP.

19:23

Även vice utrikesminister i Libyen dementerar att landets ledare Kadaffi ska ha flytt landet och flygit till Venezuela.

19:11

En invånare i Libyens huvudstad Tripoli sade senare till al-Jazira att libyska flygvapenplan bombade flera stadsdelar.

– Det vi bevittnar i dag är ofattbart. Militärplan och helikoptrar bombar urskiljningslöst det ena området efter det andra. Många, många har dödats.

– Det pågår fortfarande. De skjuter på allt som rör sig, även om man är i en bil blir man beskjuten.

Samtidigt rapporterar den italienska nyhetsbyrån Ansa att Italien beordrat larmberedskap på alla landets flygbaser på grund av de två libyska attackplanens landning på Malta.

Ombord på de två plan och de två civila helikoptrar som landade på Malta fanns sju personer. De sade till immigrationspolisen att de var franska medborgare, uppgav maltesiska militärkällor till AFP.

19:00

18:50

På de stridsflyplan som landade på Malta tidigare i dag uppges ha funnits två överstar som varit på väg att attackera demonstranter i Benghazi. Översterna vägrade, deserterade och landade på Malta utan tillstånd, uppger tv-kanalen al-Jazira.

18:38

Mohamed, som sänder live via internet från Benghazi i Libyen säger över nättelefontjänsten Skype till TT att situationen där är lugn. Däremot har även de fått rapporterna om attacker med flyg mot demonstranter i Tripoli och Mohamed säger att han är mycket bekymrad över de beskeden.

– Det är det vi är oroade för, men vi kan inte nå dem, säger han.

Mohamed bekräftar att all telefonkommunikation i landet är avskuren. Han har inte kunnat nå andra delar av landet och säger att han därför inte kan ge direkta bekräftelser på hur läget är i Tripoli.

– Vi har ingen kontakt alls, vi kan inte få tag på något.

18:28

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon har talat med Kadaffi och uttryckt djup oro över det upptrappade våldet, uppger Reuters. Ban Ki-Moon ska ha uppmanat Kadaffi att upphöra med våldet omedelbart.

18:13

Rykten om att Kadaffi skulle ha varit på väg till Venezuela kom redan i natt, berättar Sveriges Radios mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén. Från Venezuela dementerar man de uppgifterna.

– Av allt att döma sitter Kadaffi mycket löst just nu. Demonstrationer pågår i stort sett i varje stor stad i Libyen, säger Cecilia Uddén.

17:59

All telefonkontakt till Libyen är avskuren, uppger bland andra tv-kanalen Al Arabiya. Inte heller nyhetsbyrån TT kan nå nummer i Libyen.

17:52

Rykten har den senaste timmen spridits om att Kadaffi ska ha lämnat Libyen och flugit till Venezuela.

Brittiske utrikesministern William Hague hävdar att han har tagit del av information som tyder på att den libyske ledaren Kaddafi är på väg till Venezuela.

Enligt diplomater baserade Hague sitt svar på egna källor, inte på massmedierykten, enligt vilka Kaddafi skulle ha åkt till Venezuela.

Men en högt uppsatt källa inom Venezuelas president Hugo Chavez kansli förnekade att den libyske ledaren skulle vara på väg till landet.

17:50

Stridsflyg har öppnat eld mot demonstranter i den libyska huvudstaden Tripoli, uppger al-Jazira.

Samtidigt uppger libysk tv att flera har dött då säkerhetsstyrkor slagit till mot "terrorister".

17:20

EU fördömer nu officiellt Libyens förtryck av demonstranter och uppmanar alla sidor att visa återhållsamhet. Det skriver Reuters.

17.00

Flera libyska diplomater vid olika beskickningar i världen har hoppat av, ambassadören vid ambassaden i Indien och en andresekreterare vid beskickningen i Kina.

16.55

Två libyska attackplan har oväntat landat på Malta. Det är fortfarande inte klart varför planen landat där, enligt utrikesministeriet.

16.20

Schweiz regering har ännu inte beslutat att frysa libyska tillgångar, ett beslut kan tas först på onsdag. Däremot har Schweiz fryst flera miljoner schweizerfranc på konton som tillhör Hosni Mubaraks familj och Tunisiens avsatte president Zine al-Abidine Ben Ali.

16.10

I Bahrain har idag demonstranter fortsatt att strömma in till Pärlmonumentet med tält och mat för att fortästta med protesterna tills regimen avgår.

I Jemen gick idag presidenten ut med ett uttalande om att ha inte tänker avgår trots protesterna mot regimen.

Fem människor hittades döda i ett utbränt bankkontor i norra Marocko efter de regimkritiska demonstrationer som hölls runt om i landet igår , uppgav inrikesminister idag.

Egyptens riksåklagare har gett landets utrikesdepartement i uppgift att försöka få den förre presidenten Hosni Mubaraks och hans familjs tillgångar och konton utomlands frysta, rapporterar Reuters.

16.05

En svensk kvinna som bor och arbetar i Tripoli berättar i ett mejl  till nyhetsbyrån TT att hennes arbetsplats var stängd när hon kom dit på måndagsmorgonen.

– På vägen såg jag en polisstation som blivit nedbränd. Alla kaféer var stängda. Det var oroligt på torget och i Tripolis utkanter. Vi har bunkrat mat och lever nu under en sorts belägring", skriver kvinnan.

Internet fungerar sporadiskt. Men man är försiktigt när man mejlar liksom när man pratar i telefon, eftersom man tror sig vara avlyssnad, uppger hon vidare. Samtliga plan från Tripoli är fullbokade enligt kvinnan, då alla utlännngar försöker ta sig ut ur landet.

16.00

Tre personer som säger sig vara anställda vid Libyens ambassad i Stockholm har i ett protestbrev som skickats till TT meddelat att de sagt upp sig. De tre som är namngivna skriver att de fördömer det folkmord som äger rum i Libyen på civila och att de uppmanar andra att också säga upp sig .

15:32

Migrationsverket stoppar tills vidare alla utvisningar och avvisningar till Libyen. Verket uppger att säkerhetsläget är orsaken och att situationen följs mycket noggrant.

15:20

Libyens justitieminister avgår i protest mot det våld som demonstranterna utsatts för, skriver den libyska tidningen Quryna, enligt Reuters.

15.05

Överste Moammar Kadaffi påstås ha lämnat huvudstaden Tripoli, enligt brittiska BBC. En annan obekräftad uppgift, förmedlad av BBC, säger att Kadaffi ska ha beordrat sitt eget flygvapen att bomba alla landets militära högkvarter.  

15.00

Muslimska ledare har gått ut och sagt att det är alla muslimers plikt att göra uppror mot det libyska ledarskapet. "Regimen har visat total arrogans i sina blodiga brott. Därmed har de tagit avstånd från Gud och hans profet", heter det i ett uttalande från gruppen

14.45

Den gamla kolonialherren Italien gör stora ekonomiska förluster på revolten i Libyen. Libysk olja går framförallt till Italien. Banken Unicredits aktier har gått ned dryga tre procent, dryga sju procent av Unicredit ägs av libyska staten. Oljebolaget Eni har stor verksamhet i Libyen och värdet har fallit med 4,8 procent. Eni var på väg att investera 25 miljarder i Libyen.

Men österrikiska oljeraffinaderiet OMV har backat mest pga Libyen, sex procent ned.

 14.35

En strejk har stoppat oljeproduktionen vid Nafoorafältet i Libyen, uppger Al Jazeera.

14.25

Malta har exillibyer barrikaderat sig utanför libyska ambassaden. De har försökt riva ned den gröna flaggan och ersätta den med den röd,svart,gröna med en vit halvmåne på var landets symbol före Kadaffis styre.

14.20

Protesterna sprider sig mot Kadaffis regim. I oljestaden Ras Lanuf pågår protester. Ras Lanuf är centrum för oljeraffinaderier och petrokemisk industri i Libyen. Uppgifterna kommer från libyska dagstidningen Qurynas nätsida.

14.12

300 har dödats sedan protesterna bröt ut i Libyen.

14.10

Flera libyska städer kontrolleras nu av oppositionen. Landets näst största stad Benghazi, Bayda och Sirte är nu helt i de protesterandes kontroll. Delar av armén har hoppat av till oppositionen, enligt en människorättsorganisation.

13.50

En polisstation brinner i en av Tripolis förorter. Bilar på gatan brinner också, rapporterar Reuters. Polisstationen ligger i Souk al Jamma, i östra Tripoli. Det har hittills inte förekommit några regimprotester just där.

12.40

Ledaren för Arabförbundet Amr Moussa kräver att blodbadet i Libyen stoppas.

– Arabiska folkets krav på reformer, utveckling och förändring är legitima, sa han enligt statliga egyptiska nyhetsbyrån MENA.

12.30

Oljebolaget BP evakuerar sin personal från Libyen. Det har också Turkiet försökt att göra, men det plan som skickades fick inte landa i Libyens andra stad Benghazi. Turkiet har affärsintressen värda över 15 miljarder dollar i Libyen och det finns 25 000 turkiska medborgare i Libyen.

12.20

Tv kanalen al-Jazira anklagare libyska säkerhetstjänsten för att störa den Qatarbaserade tvstationens sändningar och blockera tvkanalens websida i Libyen. Al-Jazira säger sig veta varifrån störningssignalerna kommer.