José Barroso föreslås som ordförande för EU-kommissionen

Stort stöd för Barroso

Uppdaterad 16:25

Det finns ett starkt stöd för att Portugals premiärminister Jose Manuel Durao Barroso ska bli ny ordförande för EU-kommissionen.

EU-ländernas ledare har kallats till ett extramöte på tisdag. Då ska Portugals premiärminister, José Manuel Durao Barroso, formellt föreslås som ny ordförande för EU-kommissionen.

Det tillkännagav den irländske premiärministern Bertie Ahern under söndagseftermiddagen. Han sa också att det finns ett överväldigande stöd för José Manuel Durao Barroso.
Den 48-årige José Barroso ser ut att bli den person som kommer att efterträda den avgående kommissionsordföranden Romano Prodi senare i höst.

En kompromisskandidat
Enligt EU-ordföranden Bertie Ahern finns det nu ett tillräckligt brett stöd för Barroso bland EU:s medlemsländer för att han ska kunna utses till ny ordförande på det möte som ska hållas på tisdag kväll här i Bryssel.

José Barroso är en typisk kompromisskandidat. Tyskland, Frankrike och Storbritannien har tidigare dragit åt olika håll vilket gjort det omöjligt att ge jobbet till någon av de tidigare huvudkandidaterna, i första hand belgaren Guy Verhofstadt och britten Chris Patten.

Stödjer Irak-kriget
Det som möjligen skulle göra Barroso kontroversiell är Portugals stöd till USA:s krig i Irak, ett krig som bland annat regeringarna i Frankrike och Tyskland vänt sig emot. Enligt EU-diplomater som talat med tidningen Financial Times har Barroso på olika sätt fungerat som en medlare mellan länder som hamnat allra längst i från varandra i denna infekterade fråga.

Tysklands förbundskansler Gerhard Schröder har nu på eftermiddagen också sagt att Tyskland nu aktivt stöder Barrosos kandidatur.

Var inte intresserad
På 70-talet var Barroso maoist men han hör sedan länge hemma i Portugals konservativa parti. Efter att tidigare ha varit utrikesminister har sedan två år tillbaka varit Portugals premiärminister.

Han har gjort sig känd för en mycket stram ekonomisk politik för att leva upp till kraven i EU:s stabilitets- och tillväxtpakt. En politik som lett till mycket missnöje bland många portugiser och ett mycket dåligt valresultat för Barrosos parti i EU-parlamentsvalet tidigare denna månad.

Barroso är utbildad jurist, uppges tala flera språk flytande och har tidigare, som så många andra av hans politikerkollegor i liknande situationer, sagt att han inte är intresserad av jobbet som EU-kommissionär, en ståndpunkt som i dag tycks ha förändrats.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista