Tommy Söderberg är nöjd med Sveriges insats

Förbundskaptenen är nöjd

Sverige lämnar på söndagen Portugal efter lördagens förlust i kvartsfinalen i fotbolls-EM mot Holland. Förbundskapten Tommy Söderberg är ändå nöjd.

– Man genomför en match när det gäller det offensiva och defensiva. Man är fokuserad, man orkar med time-out. Det är en match där det blir avbrott på grund av skador. Man är hela tiden fokuserad, då känns det grymt. Vi gjorde åtta mål i gruppspelet. Vi visar att vi kan som liten fotbollsnation, säger förbundskapten Tommy Söderberg.

”Fin turnering”
En av spelarna, mittfältaren Kim Källström, tycker att det är svårt att hitta orden när han ska kommentera matchen.

– Det var en oerhört bra fotbollsmatch från deras sida och en oerhört bra fotbollsmatch från vår sida. Väldigt mycket chanser och sista fem minuterna så har vi en boll i ribban och en i stolpen. Om vi gör mål där så vinner vi. Det är oerhört små marginaler, säger Kim Källström.

Hur hämtar man sig efter detta?

– Jag vet inte. Det är trots allt fotboll. Det kommer ta sin tid. Det gör ont och man är oerhört ledsen. Jag tycker att vi gjorde en oerhört fin turnering och straffar är straffar, säger han.

Glada holländare i Holland
Straffar är straffar, sa en besviken Kim Källström men i Holland var det uppåt värre efter den gastkramande kvartsfinalen.

Efter den avgörande straffen är Eindhoven ett gungande orange hav. Det är hattar som ser ut som strutar, kepsar, lejonmössor, komössor och kungakronor i gummi.

Det är tröjor i landslagets orange färg på alla dem som samlats för att se matchen på många av de storbildsskärmar som satts upp i centrala stan.

Många fruktade straffsparksläggning, eftersom Holland flera gånger förut blivit utslaget just på straffar. Den här gången äntligen, tycker holländska fotbollssupportrar, så hade laget turen på sin sida och kunde bryta mönstret.

– Jag tycker att bägge lagen var jämlika, men Holland var det lag med tur, säger en supporter.

– Jag tycker att laget med mest tur vann, jag är väldigt lycklig, säger en annan.

Glada holländare i Portugal
Det var inte bara i Holland som supportrarna firade även i Portugal mötte ekots utsände många leende holländare när matchen var slut.

Utanför stadions portar dansade hundratals holländare runt marschorkestern som en enda lång orm. Utanför en annan port satt tre svenska grabbar alldeles tysta på en bänk.

En stund tidigare hade Holland vunnit matchen, både på plan och på läktaren. De holländska fansen var betydligt fler. Det var svårt att göra sig hörd tycker Robert Andersson.

– Det var svårt men vi gjorde vårt bästa.

Många svenskar som hade tänkt stanna till finalen om Sverige var kvar tvingas ändra sina planer. En del ser ledsna ut när de säger det, men inte Charlotte Nordin.

– Det känns ok. Jag tycker Sverige faller med flaggan i topp. De gjorde en otroligt bra match och då får man ta förlusten.

Om man ber de svenska supportrarna att summera det här fotbolls-EM, så är de flesta väldigt nöjda, trots förlusten under lördagskvällen. En av dem är Johan Lundahl.

– Godkänd insats. Man kan hålla huvudet högt.


Johan Prane
johan.prane@sr.se
Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se
Daniel Alling 
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".