Kvinnor i östra Kongo demonstrerar mot våldet i landet. Arkivbild.

Nio soldater dömda efter massvåldtäkter

I Kongo-Kinshasa har för första gången en hög militär dömts för en massvåldtäkt.

Det blev 20 års fängelse för befälhavaren Daniel Kibibi, efter att 49 kvinnor vittnat mot honom.

Rättegången hölls i en mobil domstol som kommit till staden Baraka i östra Kongo, landsändan som gjort sig världskänd för det förfärande antalet våldtäkter som begås där.

Kvinnorna, unga som gamla, berättade hur befälhavaren lett sina män, när de anföll den lilla staden Fizi och misshandlade kvinnorna och våldtog dem, ofta flera män efter varandra.

Överfallet skedde på nyårsdagen, som en hämnd för att en soldat mördats inne i staden.

Åtalet mot befälhavaren och en grupp av hans soldater gällde våldtäkt på 60 kvinnor. Åtta av soldaterna dömdes också till mellan 10 och 20 år i fängelse, enligt nyhetsbyrån Reuters. Befälhavaren nekar till all inblandning.

FN:s speciella sändebud för att arbeta mot sexuellt våld i krig, Margot Wallström, har haft straffriheten som ett återkommande tema i sitt arbete. Hon har pläderat för att Kongos regering måste börja gripa och döma de som begår våldtäkterna, så länge det är ett brott som kan fortgå utan att rättssamhället bryr sig kommer epidemin att fortsätta.

Rättegången i Baraka har betalats av FN och biståndspengar, det är kongolesiska militärdomare som har hållit i den, och den som ses som ett test på om myndigheterna i Kongo-Kinshasa tänker börja göra något åt våldtäkterna. 

Våldtäkterna i Kongo används som en del av krigföringen för att förnedra och kontrollera hela samhällen. Det är både rebellgrupper och, som den här gången, regeringssoldater som begår våldtäkterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".