Protestanter står på en stridsvagn i Benghazi, Libyen. Foto: Alaguri/AP/Scanpix.

"Kadaffi är besegrad"

"Libyens folk var redo"
1:45 min

De våldsamma protesterna i Libyen fortsätter i Tripoli, och också i Libyen var det till stora delar på internet och på sajten Facebook, som information om demonstrationerna spreds. Demonstrationerna tog ordentlig fart den 17 februari, efter att bloggaren Hassan al-Djahmi, som lever i exil i Schweiz, uppmanat alla libyer att demonstrera på det han kallade "Vredens dag".

– Jag skapade sidorna på Internet. Jag skickade ett meddelande som Libyens folk var redo för säger Hassan al-Djahmi.

Att han med sin sida på Facebook starkt bidragit till demonstrationerna är han stolt över, men han vill inte kallas hjälte, det är han noga med.

Närmare 60 000 anhängare har hans Facebooksida fått sedan slutet av januari, flera miljoner har besökt den.

Hassan al-Djahmi är uppvuxen i Benghazi, men tvingades fly för tio år sedan på grund av sina oppositionella åsikter. Men han har fortfarande ett starkt kontaktnät i Libyen, och förses varje dag med nya autentiska bilder från det som händer.

Hassan al-Djahmi tycker att det är viktigt att omvärlden får veta vad som händer, men enligt honom är segern så gott som klar, Kadaffi är besegrad.

Och han tror att redan i kväll, kommer folket att inta militärförläggningar och palatset i Tripoli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".