Öppet samhälle ger fler könsbyten

Allt fler personer ansöker om att få byta kön. En trolig förklaring är att samhället blivit öppnare kring frågan.

Det är rättsliga rådet vid Socialstyrelsen som bestämmer vem som ska få byta kön. På senare år har både ansökningar och beviljanden ökat.

Lättare få acceptans
Som mest har 37 personer under ett år ansökt om att få byta kön. Tidigare låg den siffran på drygt 15 per år.

Flera experter menar att ökningen troligen beror på att samhället blivit öppnare kring frågan. Det gör att fler könsbytare förstår sina problem och det blir lättare att få acceptans från närstående. Samma experter tror att antalet ansökningar kommer öka ytterligare under de närmaste åren.

Ny grupp
Det är fler män som vill bli kvinnor än tvärtom. Här har en helt ny grupp av könsbytare dykt upp på senare år. Det handlar om män som först senare i livet kommer på eller förstår att de vill byta kön.

Först lever dessa män i många år som transvestiter, till synes nöjda med att endast klä sig som kvinnor, berättar Mikael Landén, psykiater i Göteborg.

– Vissa transvestiter utvecklas i riktning mot transsexualism. På så sätt att de mer och mer identifierar sig med den kvinnliga rollen. Med åren blir det sexuella inslaget allt mindre. Till slut söker man hjälp och vill byta kön. Man vill ta steget över. Jag tror, även om jag inte är helt säker, att det är den gruppen som ökat med åren, säger Mikael Landén.

Tidigare transvestit
Erica Zander föddes i en mans kropp och var tidigare i livet transvestit. Hon slutade klä sig i kvinnokläder när livet med fru och barn tog allt mer plats.

Först när åren som småbarnsförälder var över insåg Erica Zander att hon egentligen ville byta kön och bli kvinna.

Inte godkänts tidigare
Insikten tog tid, eftersom hon fortfarande ville leva med sin fru. I så fall skulle hon bli homosexuell i sin nya kropp. Det ansågs inte möjligt och skulle tidigare inte ha godkänts av rättsliga rådet.

– När samhället sa att man inte är transsexuell om man inte kommer bli heterosexuell i sin nya roll, då tror man på det. Det är väldigt svårt att själv komma på att man är något som samhället säger inte finns, säger Erica Zander.

Annika Lund
annika.lund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".