Nilens vatten tema för möte

För första gången är Egypten, Sudan och Etiopien på väg att enas om en gemensam handlingsplan gällande Nilens vatten.

Vattenministrarna från de tre länderna har sammanträtt i den egyptiska badorten Sharm el Sheik och säger nu att en ny era av förståelse och samarbete har inletts.

Har väckt protester
Nilen är livsnerven i nordöstra Afrika. Ett exempel på hur explosiv frågan om Nilen är utgörs av Jongleikanalen i södra Sudan. Kanalbygget inleddes i början av 1980-talet och syftet med kanalen var att korta av Nilens vindlande lopp och därmed minska avdunstningen vilket skulle ge Egypten som är slutanvändare av nilvattnet ett ökat flöde.

Kanalbygget vållade häftiga protester i södra Sudan där människor fruktade negativa konsekvenser på miljö och dricksvattentillgång. Protesterna bidrog till att utlösa det krig som fortfarande rasar.

Viktigt för framtiden
Nilen består av två huvudflöden, Vita Nilen som börjar sin långa vandring mot Medelhavet i Victoriasjön i centralafrika, och Blå Nilen som rinner upp i det etiopiska höglandet. I Sudans huvudstad Khartoum möts de båda floderna och bildar ett vattendrag.

Etiopiska planer på att bygga hydroelektriska dammar utlöser alltid våldsamma protester från både Sudan och Egypten och tvister om vattenrättigheter har i decennier grumlat förbindelserna mellan de tre länderna.

Om vattenministrarna som nu möts i Sharm el Sheik kan nå en överenskommelse så blir detta mycket viktigt för nordöstra Afrikas framtid.

Bengt Nilsson
bengt.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".