Bodström vill förlänga preskriptionstiden

Preskriptionstiden för mord är på väg att förlängas från dagens 25 år. Flera borgerliga partier har velat ha en förlängning. Nu är även justitieminister Thomas Bodström inne på länge preskriptionstid för mord och grova våldsbrott.

– Med den nya DNA-tekniken kan man lösa mord som har begåtts för länge sen. Till skillnad från vittnen så glömmer inte DNA-prov, säger Bodström.

Hur lång bör preskriptionstiden vara?

– Det är för tidigt att säga men med tanke på att vi ser hur polisen kan använda den här tekniken och dels att vi arbetar för att DNA-registret ska utökas. Jag anser att det ska vara längre. Exakt hur långt kan jag inte säga idag. Vi kommer att påbörja arbetet efter sommaren, med påföljder överhuvudtaget och då kommer det här finnas med, säger justitieministern.

Är det inte så med DNA-teknik att man nu kan få fast gärningsmannen tidigare och då behövs det ingen lång preskriptionstid?

– Så kan det vara och så kan det säkert bli också. Även i framtiden så kan det vara tillförlitligheten som kan vara avgörande för att man ska kunna lösa brott som begåtts för väldigt länge sedan. Om det visar sig att en person begår ett nytt brott och det visar sig att det DNA-prov som man nu kan ta, kan det i framtiden stämma väl överens med ett som man har haft tidigare, säger Thomas Bodström.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".