Var tionde patient betalar ingen avgift

Personer som besöker sjukvården men inte betalar sin patientavgift kostar landstingen miljonbelopp varje år.

I Västra Götalandsregionen fattas just nu mellan 60 och 80 miljoner kronor i obetalda patientavgifter.

– 60-80 miljoner är mycket pengar, man kan bedriva mycket verksamhet för den summan. Det motsvarar en tiondel av våra årliga patientintäkter, säger Hans-Bertil Fransson, ekonom på hälso- och sjukvårdsavdelningen inom regionen.

Ungefär var tionde patient på sjukhusen och vårdcentralerna i Västra Götalandsregionen betalar inte sin patientavgift vid besöket. De flesta av dem betalar senare när de får en räkning men inte alla och därför växer patienternas samlade skuld för varje år.

Betalar efter påtryckningar
Majvor Edström jobbar på vårdcentralen Kronan i Sundbyberg. Ett besök hos en husläkare kostar 140 kronor och det händer att patienter inte kan eller vill betala.

– Vi talar helt enkelt om för dem att vi kräver kontant betalning eller kort. Har de inte det brukar vi stå och tjura med dem lite grann och oftast tar de upp pengar efter en stund, säger hon.

Flera landsting som Ekot varit i kontakt med har stora fordringar på sina patienter. Landstingen i Norrbotten, Kalmar och Gävleborg har vardera mellan två och sju miljoner kronor i obetalda patientavgifter som de inte räknar med att någonsin få in.

Amorteringsplaner
Trots att många landsting har en ansträngd ekonomi lägger de inte särskilt mycket energi på att komma åt problemet med obetalda patientavgifter. Många vet inte ens hur mycket pengar det handlar om.

I landstinget Sörmland är det annorlunda. Där finns idag totalt drygt 31 miljoner kronor i patientavgifter som inte har betalats och sedan några år tillbaka jobbar landstinget hårt för att få in pengarna.

– Vi jobbar väldigt aktivt med våra patienter. Vi försöker arbeta med att få igång en dialog, få igång dem på amorteringsplaner. Det har gett ett enormt resultat, när vi började la vi upp 2 000 amorteringsplaner inom loppet av bara några månader, säger inkassochefen Lena Eriksson.

Intäkterna från patientavgifterna kan betyda mycket. Vårdcentralen Kronan i Sundbyberg skulle inte klara sig om inte patienterna betalade.

– Vi har inte råd att förlora några pengar på patientavgifter, det är ju vad vi ska gå runt på, säger säger Majvor Edström.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista