Sudans president ställer inte upp för omval

1:41 min

Sudans president al-Bashir tänker inte ställa upp för omval i nästa val. Det är i stället dags att lämna över till andra, som en del i en demokratiseringsprocess i landet, enligt Bashirs parti.

Det är 100 procent säkert att president al Bashir inte ställer upp för omval igen, utan tänker ge chansen till andra personer att tävla om presidentposten nästa gång det är val, säger en talesman för regeringsparti.

Talesmannen Abdul Ati förnekar att det skulle ha något alls att göra med gaturevolutionerna runt om i arabvärlden. Det är bara en del i regeringspartiets strategi för ett bredare engagemang i politiken, säger Abdul Ati.

Spridda protester, framför allt bland studenter har förekommit i Sudan de senaste veckorna, men de har snabbt slagits ner av säkerhetsstyrkor och har inte växt på samma sätt som i Egypten eller Tunisien.

Myndigheterna har också gripit flera oppositionsmedlemmar, efter att de uppmanat till protester som i övriga arabvärlden.

Al-Bashir har varit president i Sudan sedan en kupp i landet 1989, och han är just omvalts för ytterligare fem år vid makten i ett val som dömdes ut av omvärlden.

Ekonomin i norra Sudan är i gungning, människor klagar över stigande priser på mat och bensin och Bashir har flera problem att ta hand om än så. Prestigeförlusten av att förlora en fjärdedel av sitt land när södra Sudan har röstat för självständighet, upproret i Darfur i väster och så är Hanju internationellt efterlyst av den internationella brottmålsdomstolen för krigsbrott.

Men Bashir är inte pressad av de revolter som pågår just nu i arabvärlden, hävdar partitalesmannen, något få tror på.

"Bashir känner marken skaka under fötterna", kommenterar en oppositionsledare, den nya linjen är en direkt följd av "tsunamin av folklig makt mot diktatorer i regionen".