Presidentval i fattigt Indonesien

Om exakt en vecka så går Indonesiens över 150 miljoner människor till val för att för första gången direkt få välja sin president. Nu behövs någon som kan råda bot på Indonesiens ökande fattigdom och prostitution.

Enligt alla opinionsundersökningar så leder den förre säkerhetsministern Susilo Bambang Yudhoyono stort.

Sittande Megawati Sukarnoputri ser ut att få lämna presidentposten. Hon ligger långt efter i mätningarna.

Men oavsett vem som blir näste president är det många problem i landet att ta tag i, inte minst de sociala.

Barnen bjuder ut sig själva
Juliana och Julfi bor i Djakarta och är 8 och 14 år gamla. Varje natt står de i sitt gathörn och sjunger för att få pengar av bilförarna. Ibland blir de medbjudna av någon man till restaurang och får lite mat.

De säger att de inte behöver göra något mer än sjunga. Men deras sång talar ett annat språk: ”eftersom jag inte har några pengar så får jag erbjuda det jag har, mig själv”, sjunger de. De är inte ensamma. I varje slumområde i Djakarta kan man varje natt se mängder av barn göra samma sak.

Ökande prostitution
De sociala problemen i Indonesien har ökat markant. Prostitutionen i de lägsta samhällsklasserna har ökat med 20 procent de senaste åren.

Mariati är 22 år. Hennes arbetsplats är en smutsig gata där hon trängs med andra prostituerade om att tillfredställa sina kunder bakom ett litet sjabbigt plank. Tvätta sig får hon göra i den smutsiga ån som rinner en bit bort.

Men den femte juli gör hon ett uppehåll i sitt arbete för att gå och rösta i presidentvalet.

– Även om hennes parti inte är så bra klarar hon i alla fall av att behålla lugnet i landet och det är viktigt, säger Mariati.

Demonstrationer i Djakarta
På ett barnhem i Djakartas södra förorter jobbar Jadi med att ta hand om föräldralösa barn. Han ska också rösta på sittande presidenten Megawati.

Men egentligen tror han inte att det blir någon skillnad oavsett vilken av de fem presidentkandidaterna som vinner.

– Så länge som medborgarna bara demonstrerar för allting kommer det inte att bli bättre oavsett vem som blir president, säger Jadi.

Något man snabbt märker i Djakarta så är det just alla demonstrationer. Den sista veckan innan valet lär antalet demonstrationer öka ytterligare för att försöka påverka presidentkandidaterna.

Margita Boström, Djakarta
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".