Anställda på Libyens ambassad slutar i protest

1:08 min

Tre anställda på Libyens ambassad i Stockholm sa upp sig i dag i protest mot vad de kallar regimens folkmord på civila. De tre är alla lokalanställda i Sverige.

– Vi hade i och för sig räknat med att den libyska regimen skulle slå till, men att det skulle ske så våldsamt och blodtörstigt hade ingen av oss tre räknat med. Så vi kände att det var dags att säga ifrån på något sätt. Vi tycker att det här var ett sätt att demonstrera vårt missnöje mot den här blodtörstiga regimen, säger översättaren Sayed Jalabi.

I dag fick de nog, tre av sammanlagt sex lokalanställda på Libyens ambassad, eller folkkontor som det heter.

Med sin avskedsansökan skickade de till TT ett brev där det står att de fördömer det folkmord på civila som äger rum i Libyen. Undertecknarna arbetar som översättare, konsulsekreterare och kontorist.

De säger att de inte fått någon information från myndigheterna i Libyen, och inte heller diplomaterna på ambassaden har de inte velat uttrycka sina åsikter.

--  När det gäller diplomaterna så sitter de fortfarande på sina platser, de vill inte ta onödiga risker genom att ta ställning för tidigt.

De har inte sagt någonting?

– De vill inte göra det, inte officiellt i alla fall, säger översättaren Sayed Jalabi.

Johan-Mathias Sommarström

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista