Svensk vapenexport till orolig region

1:48 min

Sverige säljer vapen till flera av länderna i Nordafrika och Mellanöstern där det nu är mycket oroligt, och statsminister Fredrik Reinfeldt försvarar den svenska vapenexporten till regionen.

– När jag har tittat igenom de länder som ofta diskuteras så handlar det ofta om små volymer, eller nära nog ingen handel alls, utan de riktigt stora volymerna av vapenexport som Sverige är involverad i går till vårt närområde och till länder som liknar Sverige.

Men vad tycker du, borde exporten stoppas med tanke på vad som händer i de här länderna?

– Min utgångspunkt är att Sverige hävdar sin värnrätt, också grundat i förmåga av militär karaktär. Och tycker att det ska kunna förenas med egen produktion av vapenmateriel, som vi dessutom tycker är acceptabelt att kan säljas till andra länder under strikta former och under väldigt noggrann uppföljning.

Sverige exporterade 2009 krigsmateriel till bland annat Algeriet, Jordanien, Tunisien, Egypten, Bahrain och Saudiarabien. Det handlar om export för totalt 126 miljoner kronor till Mellanöstern och Nordafrika, och totala vapenexporten uppgick till 13,5 miljarder kronor samma år.

Det är myndigheten ISP, Inspektionen för strategiska produkter, som bedömer om krigsmaterielexporten är förenlig med lagstiftning och riktlinjer beslutade av riksdagen.

Organisationen Svenska Freds har länge krävt att vapenlagstiftningen skärps och framför allt att det införs ett krav på att länder dit Sverige säljer vapen är demokratier.

– Gällande regelverk i dag lämnar tyvärr väldigt mycket utrymme för egna tolkningar. Och där är det ju tydligen så att myndigheten ISP har kunnat göra väldigt generösa tolkningar av regelverket. Vi säljer krigsmateriel till diktaturer, till länder som kränker mänskliga rättigheter och till länder som befinner sig i krig, säger Svenska Freds förbundsordförande Anna Ek.