Kedjebildning leder till höga mäklararvoden

Fler och fler av de svenska fastighetsmäklarna går samman i kedjor. Snart finns inga oberoende mäklare kvar.

Bengt Turner, professor i fastighetsekonomi, varnar för att det här leder till minskad konkurrens och högre priser för kunderna.

Sverker Thorslund, som är konsumentverkets bostadsexpert. I inslaget hördes också professor Bengt Turner vid högskolan i Gävle.

– Antalet aktörer har ökat samtidigt som företagen har blivit större och går mer in i de stora kedjorna. Det gör att vi genomgår en sorts monopolisering, säger Bengt Turner, professor i fastighetsekonomi.

Som Ekot berättade i förra veckan har fastighetsmäklarnas vinster ökat kraftigt de senaste åren.

Kedjebildning
De flesta experter är överens om att en viktig förklaring till det är att fler och fler mäklare ansluter sig till de olika kedjorna som Svensk Fastighetsförmedling eller Föreningssparbankens fastighetsbyrå.

De små och oberoende företagen försvinner. Enligt mäklarbranschens företrädare är det här ett sätt att dela på kostnaderna för exempelvis datasystem.

Men enligt professor Bengt Turner på högskolan i Gävle leder kedjebildningarna också till minskad konkurrens. Och det här gör att mäklarna kan ta samma andel av köpeskillingen betalt som tidigare trots att huspriserna stigit och mäklarnas kostnader sjunkit.  

– Mäklarna upprätthåller sina ersättningsnivåer trots att husen har blivit dyrare samtidigt som kostanden att sälja för mäklarna rimligtvis har sjunkit kraftigt, säger Turner.

Finns alternativ
Men det finns alternativ för den som tycker att mäklararvodena är för höga. Sverker Thorslund på Konsumentverket har just skrivit en handledning om vad man ska tänka på om man vill sälja sitt hus eller sin lägenhet på egen hand. Och han tycker att fler borde överväga att göra det.

– Jag tycker absolut att alla som är i den situationen ska överväga att göra det. Ligger det i mitt intresse att anlita en fastighetsmäklare och vad är jag då beredd att betala för det? säger Sverker Thorslund.

Kalle Nilsson
kalle.nilsson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista