"Militären skjuter skarpt mot demonstranter"

1:33 min

Det är stor dramatik i Libyen och nya uppgifter om händelseförloppet kommer hela tiden. Militären skjuter nu skarpt mot demonstranter i huvudstaden. Från flera håll kommer uppgifter om att militärflyg satts in i Tripoli i kväll mot dem som protesterar mot regimen.

– Militärflyg attackerar demonstranter på Gröna torget här i Tripoli, säger demonstranten  Adam till al-Jazira.

Adam berättar också att det kommer in allt fler män, som fungerar som en sorts gerillasoldater och skjuter mot folkmassor.

Den statligt kontrollerade tv:n rapporterar om en stor militäroperation och hävdar att man slår till mot terrorister och har dödat flera. Men informationen som sipprar ut från landet är mycket knapphändig.

Den hårdföra Kadaffi-regimen har strypt internet och telefonförbindelser.

Den har varnat för ett inbördeskrig och blodbad med flera tusen döda. Det finns också bilder på hur stridsflyg från Libyen landat på Malta.

Enligt al-Jazira är det piloter som vägrat skjuta mot folket i Libyen och istället lämnat landet.

Det finns dem som anser att diktatorns dagar är räknade.

I östra Libyen där protesterna startade uppges demonstranter ha tagit över kontrollen staden i Bhengazi och på andra platser. Human Rights Watch talesperson Reed Brody anser att Kadaffis roll försvagats senaste dygnet.

Det finns rykten om att diktatorn Mohammar Kadaffi lämnat landet.

Från omvärlden kommer fördömanden om våldet, bland annat från FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon som kräver att regimens våld omedelbart måste stoppas.

Beatrice Janzon

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista