Revolterna kan leda till stora flyktingströmmar

2:02 min

Striderna i Libyen och protesterna, som fortsätter i grannländerna, kan leda till stora flyktingströmmar norrut till Europa. Den bedömningen gör flera experter och FN:s flyktingorgan UNHCR följer noga utvecklingen.

Talespersonen Sybill Wilkes tror att det kommer att hänga på Kadaffi-regimen. 

– Jag tror att det bara kommer att bli en stor ström flyktingar från Libyen om Libyen tillåter det, men hittills har vi inte hört att några har lyckats lämna den hårt kontrollerade libyska kusten, säger Sybill Wilkes.

Hon går ut och in i möten här i huvudkontoret i Genève, men UNHCR kan inte förutspå de kommande dagarna.

Italien och Libyen har ett mycket kritiserat avtal med varandra kring flyktingar.

Det går ut på att italiensk kustpolis kan avvisa personer, som närmar sig den italienska kusten, direkt till Libyen igen utan att personerna haft en chans att söka asyl.

Detta avtal har stängt den korridor som funnits för afrikaner genom Libyen.

Att Italiens premiärminister Berlusconi säger sig inte vilja störa vännen Kadaffi beror kanske delvis på att han inte vill äventyra detta avtal.

Ungefär 9 000 flyktingar befinner sig i stängda läger i Libyen och UNHCR oroar sig för dem, eftersom utlänningar utpekas som skyldiga till revolten, säger talespersonen Wilkes.

– Strömmen från Tunisien har sinat rejält jämfört med i förra veckan. Då kom över 5 000 personer till ön Lampedusa. Nu handlar det om 50-100 personer per dag, en del kvinnor, men mest unga män, som söker sig nya liv.

– De har antingen anlitat smugglare eller slagit sig ihop och köpt en båt tillsammans, säger Sybill Wilkes.

– Jag vet inte om tunisisk polis eller det hårda vädret just nu stoppar strömmen över havet.

Alice Petrén

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista